Adminsitraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe alerte meteo cod galben. Se anunţă ceaţă, burniţă sau ploi slabe şi depuneri de polei în mai multe judeţe în următoarele ore.
De asemenea, temperaturile au scăzut simţitor, iar nopţile şi dimineţile sunt chiar geroase. Începând din această noapte, meteorologii au anunţat ploi, lapoviţă şi ninsoare în mai multe zone ale ţării. Meteorologii nu exclud ca şi la Bucureşti să cadă primii fulgi de zăpadă din acest sezon.
Citeşte şi: 10 sfaturi pentru a-ţi pregăti maşina pentru sezonul de iarnă
Deși nu există o dată oficială în care cauciucurile de iarnă devin obligatorii, legislatiei in vigoare prevede că autoturismele trebuie să fie echipate cu cauciunuri de iarnă atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de luna în care ne aflăm.
Este vorba despre Ordonanta 5/2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.
Şoferii care circulă cu maşini neechipate de iarnă pe drumuri cu zapadă, polei sau gheaţă riscă o sancțiune între 9 și 20 de puncte de amendă. În bani înseamnă amenzi între 1.305 lei și 2.900 lei. Pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.
Pentru vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv și pentru cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto) este necesară doar dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă.
Totodată, pentru vehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone și cele de transport cu mai mult de nouă locuri este necesară echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei sau axelor de tracțiune sau montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Citeşte şi: Anvelope iarna 2020. La ce dată trebuie montate cauciucurile pentru sezonul rece