Ischemia silenţioasă. Cum descoperi boala de inimă care nu are niciun simptom

Atunci când o arteră a inimii este blocată de depuneri de colesterol și materiale lipidice din sânge, inima nu mai primește suficient sânge bogat în oxigen. Această afecțiune se numește ischemie miocardică și, netratată la timp, poate conduce la infarct miocardic. Ischemia miocardului afectează și ritmul cardiac ceea ce poate provoca aritmii cardiace severe, precum tahicardia ventriculară sau fibrilația ventriculară care, la rândul lor, conduc la lipotimii sau chiar moarte subită.
Romania TV
27 ian. 2020, 11:27
Ischemia silenţioasă. Cum descoperi boala de inimă care nu are niciun simptom

Majoritatea pacienților care suferă de ischemia miocardică prezintă, de regulă, simptome precum angina pectorală și durerea toracică. Există însă pacienți care deși suferă de această afecțiune, nu prezintă simptome. Aceste cazuri sunt cunoscute drept ischemie silențioasă.

Bărbații cu vârsta peste 45 de ani, mai expuși

Lipsa simptomelor în această boală îngreunează foarte mult diagnosticarea corectă. Tocmai de aceea persoanele care prezintă mai mulți factori de risc, printre care ateroscleroza, diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea sau fumatul, trebuie să consulte medicul cardiolog cel puțin o dată la trei ani până la vârsta de 45 de ani. Ulterior, vizita la medic ar trebui să fie anuală, mai ales în cazul bărbaților, care sunt mai expuși la risc.

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul cardiolog va efectua un set de investigații: electrocardiograma, ecografia cardiacă, analize de laborator și testul de efort. În urma acestor investigații, dacă s-a concretizat diagnosticul de ischemie silențioasă, se va iniția tratamentul medicamentos pentru a îmbunătăți circulația sângelui de la nivelul inimii. 

 

Coronarografia – metoda cea mai eficientă de diagnostic

Sunt cazuri în care tratamentul medicamentos nu are rezultatele așteptate. În aceste cazuri se impune efectuarea unei coronarografii. Coronarografia este o investigație minim invazivă cu  un timp de intervenție scurt, de circa 30 de minute. Ea reprezintă singura investigație care arăta cu cea mai mare precizie gradul de îngustare al arterei afectate. Se efectuează într-o sală de angiografie, cu pacientul treaz, sub anestezie locală la locul puncției. Se face o puncție la nivelul coapsei, în zona arterei femurale, sau, mai frecvent la nivelul arterei radiale, de la mână. Aici, medicul va monta un dispozitiv de plastic numit teacă arterială, prin care va introduce și ghida până la nivelul inimii, un cateter, o sondă foarte subțire. Când sonda ajunge în dreptul inimii, medicul va injecta substanță de contrast. Acest lucru îl ajută să observe pe monitorul angiografului, arterele inimii și fluxul de sânge al acestora.

În funcție de cât de îngustată este artera, medicul intervenționist va propune pacientului fie să dilate acea zonă îngustată cu balon, fie la nivelul stenozei să se implanteze un stent pentru a menține artera deschisă și a exclude riscului unui infarct miocardic”, explică doctorul Dan Deleanu, medic cardiolog la ARES

 Dacă te numeri printre persoanele cu factori de risc pentru o boală coronariană, programează-te la o consultație de rutină, la medicul cardiolog. La ARES se efectuează proceduri de diagnostic prin coronarografie în București, Cluj, Constanța și Pitești.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
A nins în România în luna septembrie. Locul unde a venit deja iarna. Imaginile momentului
Capital.ro
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Lege pentru românii care stau la casă. Toți trebuie să afle!
Adevarul
Imagini șocante de la Revoluția din '89 în „orașul lui Nicu Ceaușescu”. Amănunte neștiute
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Cum poți să-ți mărești salariul. Tactici ținute secrete de angajatori
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ireal cu ce se ocupă acum Octavian Bellu. Ce a ajuns să facă fostul antrenor al lotului național de gimnastică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Simona Halep spune adevărul despre Mouratoglou. Ce relație e între ei
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Cel puțin 30 de persoane rănite după un atac aerian în Harkiv, Ucraina
MediaFlux
PERICOL de RĂZBOI! GERMANIA a INTERVENIT în FORȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...