Nelu Tătaru a subliniat, totodată, că vaccinul se va administra şi o a doua doză cu rapel la 28 de zile. Acesta speră ca odată cu antitodul să fie regăsită şi o scădere a numărului de cazuri, iar spitalele să nu mai fie solicitate la capacitate maximă.
„Se face cu rapel la 28 de zile (vaccinul împotriva noului coronavirus – n.r.). La fel, sezonier, ca şi vaccinul antigripal. Sperăm ca, odată cu vaccinarea, să putem vedea în vară o scădere a numărului de cazuri şi să putem avea acea perioadă liberă. La fel ca şi în sezonul gripal, atunci se va face şi vaccinul anti-COVID”, a explicat Tătaru.
Se pare că prima țară din lume în care se va aproba folosirea vaccinului anti-COVID ar putea fi Marea Britanie. Cadrele medicale din sistemul de stat vor fi primii vaccinați, apoi cei care îngrijesc bolnavi la domiciliu și apoi persoanele vulnerabile, cu vârste de peste 80 de ani. Vaccinul de la Astra Zeneca este 90% eficient, în timp ce Pfizer și Moderna, în proporție de 95%.
Cercetătorii vin însă cu noi avertizări şi spun însă că ultimele două vaccinuri blochează dezvoltarea bolii, dar nu se știe exact dacă nu cumva persoana vaccinată este purtător sănătos care poate împrăștia coronavirusul.
Mai mult, vaccinul Pfizer trebui păstrat la -70 de grade Celsius și poate fi dezghețat numai în loturi de câte 1.000 de bucăți, în timp cel de la Oxford poate fi păstrat la temperatura camerei.
19 milioane de bucăți ar putea fi disponibile pentru Marea Britanie până la sfârșitul anului, a spus Tom Keith-Roach, președintele Astra Zeneca, iar o doză ar putea să coste aproximativ două lire sterline, adică aproximativ 12 lei.
Citeşte şi: Vești bune! Vaccinul pentru COVID a ajuns în Europa, la Bruxelles