Activitatea ANRMAP, reclamată la DNA de către Corpul de Control al primului-ministru

Corpul de Control al primului ministru a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la activitatea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) despre care Victor Ponta afirma că "devenise un cabinet de avocatură pentru cine vroia fonduri".
Romania TV
26 oct. 2012, 13:57

"La data de 16 octombrie 2012, pe rolul DNA a fost înregistrată sesizarea Corpului de Control al Primului Ministru în legătură cu activitatea ANRMAP. Având în vedere stadiul cercetărilor, în acest moment, informaţii suplimentare nu sunt publice, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public", precizat Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru MEDIAFAX.

Potrivit articolului 12, alineatul 1, literele e şi f, din Legea 544/2001, nu pot fi date publicităţii "informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare" şi "informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces".

În 18 septembrie, premierul Victor Ponta afirma că cel mai mare dezastru în absorbţia fondurilor europene a fost produs în perioada 2009-2011 de către Autoritatea pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care devenise un un cabinet de avocatură pentru cine vroia să ia fonduri.

"Cel mai mare dezastru în absorbţia fondurilor europene a fost produs în 2009-2011 de către ANRMAP, de către cei care gestionează achiziţiile publice. A fost acolo o doamnă care a fost o catastrofă şi, practic, toate proiectele care au trecut pe la ANRMAP sunt considerate de către autoritatea de audit, atât cea naţională, cât şi cea europeană, ca fiind absolut nesatisfăcătoare. ANRMAP-ul, de fapt, era un cabinet de avocatură, de consultanţă, pentru cine vroia să ia fonduri, cam aşa se comporta ANRMAP până pe 7 mai (când a preluat USL guvernarea-n.r.)", declara primul-ministru.

În intervalul indicat de premierul, ANRMAP a fost condusă de Cristina Trăilă (PDL).

Premierul preciza că Guvernul a făcut sesizările de rigoare şi s-a arătat convins că, la un moment dat, "DNA va avea timp să studieze aceste lucruri".

Ponta mai declara că pe zona de achizţii publice au fost operate modificările de proceduri, iar autorităţile române negocia cu Comisia Europeană (CE) corecţiile şi cât pot fi reduse eventualele sacţiuni pentru programele derulate până în noienmbrie 2011, pentru cele din 2012 nefiind niciun fel de problemă.

Joi, 25 octombrie, CE a informat autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

„La data de 16 octombrie 2012, pe rolul DNA a fost înregistrată sesizarea Corpului de Control al Primului Ministru în legătură cu activitatea ANRMAP. Având în vedere stadiul cercetărilor, în acest moment, informaţii suplimentare nu sunt publice, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”, precizat Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru MEDIAFAX.

Potrivit articolului 12, alineatul 1, literele e şi f, din Legea 544/2001, nu pot fi date publicităţii „informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare” şi „informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces”.

În 18 septembrie, premierul Victor Ponta afirma că cel mai mare dezastru în absorbţia fondurilor europene a fost produs în perioada 2009-2011 de către Autoritatea pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care devenise un un cabinet de avocatură pentru cine vroia să ia fonduri.

„Cel mai mare dezastru în absorbţia fondurilor europene a fost produs în 2009-2011 de către ANRMAP, de către cei care gestionează achiziţiile publice. A fost acolo o doamnă care a fost o catastrofă şi, practic, toate proiectele care au trecut pe la ANRMAP sunt considerate de către autoritatea de audit, atât cea naţională, cât şi cea europeană, ca fiind absolut nesatisfăcătoare. ANRMAP-ul, de fapt, era un cabinet de avocatură, de consultanţă, pentru cine vroia să ia fonduri, cam aşa se comporta ANRMAP până pe 7 mai (când a preluat USL guvernarea-n.r.)”, declara primul-ministru.

În intervalul indicat de premierul, ANRMAP a fost condusă de Cristina Trăilă (PDL).

Premierul preciza că Guvernul a făcut sesizările de rigoare şi s-a arătat convins că, la un moment dat, „DNA va avea timp să studieze aceste lucruri”.

Ponta mai declara că pe zona de achizţii publice au fost operate modificările de proceduri, iar autorităţile române negocia cu Comisia Europeană (CE) corecţiile şi cât pot fi reduse eventualele sacţiuni pentru programele derulate până în noienmbrie 2011, pentru cele din 2012 nefiind niciun fel de problemă.

Joi, 25 octombrie, CE a informat autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”, România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

DailyBusiness
Ce se va înâmpla cu furnizarea căldurii în București. „Funcţionăm cu CET-uri din anii ’64”
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Leguma de sezon care te poate băga direct în spital. E otrăvitoare și letală pentru om. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu așa ceva”
Capital.ro
Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Ce trebuie să facă angajații pentru a li se mări salariul cu 12,5%
Adevarul
Scandal la Kremlin: Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, a rămas fără birou
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Trei zodii care se întrec în petreceri și cumpărături, în octombrie și noiembrie. Au suspinat destul toată vara
Ego.ro
Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
Andra, derapaj verbal în public! Cum i-a putut vorbi unui bărbat, după concert: „Să-i mănânci…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul caută banii românilor. Nu ai dreptul în propria casă sau apartament. Totul se declară
StirileBZI
O familie din România are veniturile medii lunare de 8.210 lei. Cheltuielile se apropie de 7.000 de lei
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Premiile Europene pentru Patrimoniu 2024: Cinci proiecte remarcabile câștigă Grand Prix-ul
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL ȘOȘOACĂ! CCR a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este țara europeană fruntașă la independență energetică?