Karl Baumann, 58 de ani, din Geiselhöring, o localitate cu aproximativ 7.000 de locuitori, le-a făcut celor 400 de angajați români cărți de identitate provizorii în baza cărora au fost înregistrați ca electori, iar la alegerile locale din 2014 au votat prin corespondență, potrivit rechizitoriului procurorilor citat de Bild.
În mod surprinzător pentru toată suflarea localității, candidatul CSU, Herbert Lichtinger, a fost ales primar, victoria datorându-se voturilor românilor. Contracandidatul său a contestat alegerile și a făcut o plângere penală. Procurorii germani anticorupție au descoperit cum au ajuns cei 400 de români să voteze și au aflat că toți își aveau domiciliul la cinci adrese.
Alegerile primarului și ale consiliului local au fost invalidate și repetate în 2015, însă și de această dată a câștigat tot apropiatul fermierului care neagă falsificarea alegerilor.
El încă este așteptat în fața instanței după ce procesul a fost amânat deja de patru ori.
Soția lui Karl Baumann, Rosemarie, 55 de ani, a spus: „Influența noastră este limitată la aceeași publicitate electorală pe care au făcut-o și ceilalți candidați”.
Soții Baumann, amândoi membri în CSU, s-au retras din partid după declanșarea anchetei.
Procurorii spun că românii nici măcar nu aveau drept de vot, pentru că ei locuiesc în Germania câteva luni pe an. Însă Consiliul Local din Geiselhöring a trimis un document instanței în care este invocat un act legislativ din 1992 potrivit căruia cetățenii din Uniunea Europeană care domiciliază în Germania au drept de vot la alegerile locale.