Descoperirea stelei pitice a fost anunţată în februarie 2017 şi a fost realizată de Spitzer, dar şi de telescopul terestru TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope).
Această descoperire este specială pentru că stabileşte un record al numărului de planete telurice aflate în aşa-numita „zonă de aur” pe orbita unei stele – zona suficient de îndepărtată pentru ca apa să nu se evapore de la suprafaţa planetelor dar şi suficient de apropiată de steaua-mamă pentru ca apa să nu îngheţe. Astfel, conform NASA, toate cele 7 planete de pe orbita acestei stele pitice ar putea avea apă lichidă la suprafaţa lor – una dintre condiţiile cheie ale apariţiei vieţii alături de o atmosferă şi de prezenţa unui scut magnetic protector.
Misiunea telescopului orbital Spitzer se va încheia la 30 ianuarie, la mai bine de 16 ani după lansarea sa pe orbită, perioadă în care i-a ajutat pe astronomi să înţeleagă multe mistere ale Universului, printre care şi modul de formare al stelelor şi planetelor.
În prezent, telescopul Spitzer întâmpină probleme în a menţine un echilibru între încărcarea bateriilor, păstrarea comunicaţiilor cu Pământul şi răcirea instrumentelor. NASA a luat decizia de a transmite ultimele comenzi către Spitzer la 30 ianuarie.
Spitzer a fost conceput pentru a realiza observaţii în spectrul infraroşu, fapt care le permite oamenilor de ştiinţă să vadă dincolo de norii de praf cosmic care fac imposibile observaţiile cu telescoape în spectrul vizibil al luminii.
Citeşte şi: Competiţie pentru „botezul” noului rover care va fi trimis pe Marte