Situație incredibilă pentru un tânăr. Acesta s-a întors în România din Marea Britanie, considerată zonă galbenă, cu o cursă aeriană care a aterizat pe Aeroportul din Cluj-Napoca.
Citește și: Scandal la spitalul județean Ploiești. Rudele unui pacient au lovit cu pietre o ambulanță
Tânărul a fost nevoit să intre în carantină la venirea în țară, însă spre surpinderea sa, acesta a fost declarat și pozitivi cu coronavirus. Sătmăreanul a primit un mesaj din partea Direcției de Sănătate Publică Satu Mare în care i-a fost adusă la cunoștință decizia potrivit căreia bărbatul a fost declarat pozitiv la COVID, fără să își facă măcar testul RT PCR.
Situație incredibilă pentru un tânăr. Șocat, acesta le-a scris celor de la Direcția de Sănătate Publică și i-a rugat să remedieze această situație.
”Doamnă, este total greșită acea decizie. Eu nu sunt testat pozitiv pentru COVID. Eu am venit din Marea Britanie, care se află în cod galben, și de aia am stat în carantină. Vă rog să remediați greșeala”, a fost cererea sătmăreanului, conform presasm.ro.
În mesajul venit din partea DSP Satu Mare bărbatul era anunțat că în urma rezultatului pozitiv la testarea pentru coronavirus trebuie să stea în izolare pentru o durată de 14 zile.
În paralel cu Covidul, o altă boală face ravagii
Accesul întrerupt în timpul pandemiei de coronavirus la serviciile destinate să combată boala transmisă de țanțari va duce la un număr cu mult mai mare de persoane ucise de malarie decât de Covid-19 în Africa subsahariană, avertizează OMS.
Peste 400.000 de oameni la nivel global – majoritatea bebeluși din zonele cele mai sărace ale Africii – au fost uciși de malarie anul trecut, a transmis OMS în cel mai recent raport mondial, iar impactul Covid-19 va duce în 2020 la creșterea acestui număr, din cauza accesului întrerupt la unele servicii medicale. „Estimările noastre sunt că, în funcţie de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia Covid-19 ar putea exista un număr crescut de decese provocat de o altă boală, respectiv malarie, undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea în rândul copiilor mici„, a declarat directorul programului OMS pentru malarie, Pedro Alsonso. „Este foarte probabil ca valul de mortalitate prin malarie să fie mai mare decât mortalitatea directă prin Covid-19„, a adăugat el, citat de Reuters.
În raportul OMS se constată că au fost 229 milioane de cazuri de malarie la nivel global în 2019 şi că, în ciuda provocărilor fără precedent ale pandemiei Covid-19, multe ţări din întreaga lume au luptat din greu şi au menţinut şi lupta împotriva malariei.