Astfel, profesorii sunt de părere că structura anului şcolar ar trebui să fie fixă, să înceapă pe 15 septembrie şi să se încheie pe 15 iunie. De asemenea, profesorii cer ca numărul de elevi de la clasă se fie diminuat, să se depolitizeze învăţământul pe toate palierele şi conducerea şcolilor să fie stabilită printr-un concurs riguros sau prin vot al profesorilor.
De asemenea, angajaţii din învăţământ cer să fie realizat un calendar fix de desfăşurare a exemenelor naţionale, iar liceele tehnologice să aibă bacalaureat diferenţiat.
S-au mai cerut ca toate cursurile de perfecţionare să fie gratuite, iar programele şcolare să fie refăcute pentru a fi aerisite şi în pas cu evoluţia societăţii.
Profesorii mai cer şi ca pensionarea să fie posibilă la 60 de ani sau mai puţin, să nu se intre cu medii sub 5 la licee, să existe tranşe de vechime şi peste 25 de ani şi să dispară obligativitatea serviciului în şcoală de către profesori, securitatea elevilor şi cadrelor didactice urmând să fie asigurată de personal specializat.
Profesorii solicită şi ca telefoanele mobile să nu fie permise în timpul orelor, ci să fie depozitate în locuri speciale, iar norma didactică a profesorilor, acum de 18 ore, să scadă la 16 ore, pentru cadrele didactice care au sub 25 ani vechime, 14 pentru cei cu peste 25 ani şi 12 ore pentru cei din învăţământul special.
Studiul a fost prezentat pe pagina de facebook a USLIP Iaşi, dar şi a altor organizaţii sindicale naţionale.
Citeşte şi: „România Educată”. Patru proiecte vor fi lansate la Palatul Cotroceni