Noul total de infecţii zilnice, aproximativ 30.000 de cazuri, nu a surprins Asociația Medicală din Turcia, care a avertizat de mai multe luni că cifrele prezentate de guvernul de la Ankara ascund gravitatea crizei și că lipsa de transparență contribuie de fapt la creșterea epidemiei. De fapt, asociația consideră că numărul real al infectărilor zilnice este chiar mai mare, de aproximativ 50.000.
Nicio țară nu poate raporta numărul precis de infecţii zilnice, din moment ce multe cazuri nesimptomatice rămân nedetectate, dar modul în care Ankara alesese până acum să facă comunicările o plasau într-o falsă zonă de succes, cel puțin în comparație cu Italia, Marea Britanie sau Franța, scrie AP. Situaţia s-a schimbat brusc miercuri, când numărul de cazuri zilnice a sărit de la 7.400 la 28.300, iar joi s-a ajuns la 29,132.
Săptămâna trecută, preşedintele Turciei a anunțat o nouă serie de măsuri care au rolul de a combate epidemia fără să afecteze foarte mult economia și-așa slăbită. A introdus restricții de circulație pe timp de noapte pentru prima oară din iunie, dar le-a limitat la weekend. A închis restaurantele și cafenelele cu execepția livrărilor la domiciliu și a redus programul mall-urilor, al magazinelor și al frizeriilor.
Totuşi, medicii sunt rezervaţi în privinţa eficienţei acestor măsuri şi cer unele mai dure. „Avem nevoie de un lockdown total pentru cel puțin două săptămâni, dacă nu patru săptămâni, adică perioada cea mai potrivită, potrivit experților”, spune Sebnem Korur Fincanci, preşedintele Asociației Medicale din Turcia. Ministrul sănătății a admis că numărul pacienților aflați în stare gravă este în creștere și a precizat că unele orașe, precum Istanbul și Izmir, se confruntă cu un al treilea vârf al pandemiei.