Ziua Naţională a României. Românii sărbătoresc astăzi 102 ani de la Marea Unire. Care este semnificaţia zilei istorice

Ziua Naţională a României este sărbătorită pe 1 decembrie. Data marchează un moment important din istoria românilor. Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România.
Razvan Mihalascu
01 dec. 2020, 09:32
Ziua Naţională a României. Românii sărbătoresc astăzi 102 ani de la Marea Unire. Care este semnificaţia zilei istorice
Ziua Naţională a României. Românii sărbătoresc 102 ani de la Marea Unire

Data de 1 decembrie a fost adoptată ca ziua naţională a României şi sărbătoare publică în România.

Ziua Naţională a României. Cum a fost realizată Marea Unire de la 1918

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, unde a fost votată în unanimitate unirea necondiţionată a Transilvaniei cu România. Hotărârea a fost posibilă după ce la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Astfel, pe 1 decembrie 1918 se decide unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, însă cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratic, cu egalitate între naţionalităţi şi religii, notează Mediafax.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, a afirmat Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Rezoluţia de la Alba Iulia foto: centenarulunirii.ro

De ce Marea Unire din 1918 a fost recunoscută internaţional abia doi ani mai târziu

Aşa cum s-a întâmplat la Cernăuţi, la Alba Iulia a avut loc pe 28 noiembrie 1918 o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Astfel, a fost constituit Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi.

O zi mai târziu, Consiliul a numit un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu.

Guvernul României a ratificat pe 11 decembrie Marea Unire, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată Regelui Ferdinand. Decretul de sancţionare a unirii, inclusiv cu Barasabia şi Bucovina, este promulgat în aceeaşi zi.

Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Ţările care nu au recunoscut Marea Unire din 1918

Unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută internaţional la 10 septembrie 1919, după semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. În schimb, recunoaşterea internaţională a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România a fost realizată prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Mai apoi, pe 28 octombrie 1920 a fost semnat Tratatul de la Paris între România şi Puterile Aliate – Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia – în vederea cunoaşterii unirii României cu Barasabia. Acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire.

Ziua Naţională a României, sărbătorită pe 10 mai şi 23 august

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 şi 1989, pe 23 august.

10 mai 1866 este data la care prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. Astfel, data a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

Camera Deputaţilor a decis în 2015 ca 10 mai să fie sărbătoare naţională. Este ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forţată a Regelui Mihai pe 30 decembriei 1947, Camera Deputaţilor a votat legea prin care a fost proclamată Republic a Populară România. 23 august a devenit zi de sărbătoare de stat, fiind ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în 1944.

Citeşte şi: Ceremonie restrânsă la Arcul de Triumf de Ziua Națională a României. Președintele Iohannis decorează personalități din domeniul medical care au contribuit la gestionarea pandemiei

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'