Marea majoritate a pacienţilor sunt în China, unde virusul a apărut la o piaţă din oraşul Wuhan unde se comercializau ilegal animale sălbatice. Potrivit celor mai recente date oficiale din China, virusul a provocat moartea a 170 de oameni. Majoritatea deceselor au avut loc în provincia Hubei, care are capitala la Wuhan. Peste 100 de cazuri de infectare cu coronavirusul au fost confirmate în alte ţări, din Japonia până în Statele Unite, provocând un sentiment anti-chinez şi un val de achiziţii de măşti.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urma să analizeze joi, încă o dată, dacă este cazul să declare state de urgenţă globală din cauza coronavirusului din China. O astfel de declaraţie ar declanşa un control mai strict şi recomandări pentru schimburi de informaţii, dar ar putea dezamăgi Beijingul, care şi-a exprimat încrederea să poate învinge virusul „diavolesc”. Decizia OMS ar agita şi mai mult pieţele financiare, care sunt deja tensionate din cauza efectelor negative asupra economiei chineze.
Citeşte şi Coronavirus se răspândeşte cu repeziciune în Europa. A treia ţară în care a pătruns virusul ucigaş
Virusul SARS a provenit tot din China, a provocat circa 800 de decese şi a costat economia globală 33 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor.
Economiştii sunt îngrijoraţi că impactul ar putea fi mai mare acum, pentru că China are o pondere mai importantă în economia mondială. Potrivit unui analist guvernamental, criza ar putea şterge un punct procentual din creşterea economică a Chinei din primul trimestru.
Pieţele globale au scăzut joi, în timp ce yuanul a atins cel mai redus nivel din acest an, iar preţurile petrolului au scăzut la rândul lor.
În Hubei, cei 60 de milioane de locuitori sunt aproape blocaţi. „Majoritatea magazinelor sunt închise. Nu putem merge să cumpărăm mâncare„, a spus Si Thu Tun, unul dintre cei 60 de studenţi din Myanmar blocaţi în Wuhan, pentru site-ul Democratic Voice of Burma. Australia, Coreea de Sud, Singapore, Noua Zeelandă şi Indonezia ţin în carantină persoanele evacuate timp de două săptămâni, dar Statele Unite şi Japonia au planificat o perioadă mai scurtă de izolare, care este voluntară.
Trei japonezi, dintre cei 206 evacuaţi miercuri, sunt infectaţi, iar doi dintre ei nu au simptome. India a raportat la rândul ei un caz, un student de la Wuhan University. Impactul crizei a ajuns şi la o navă de croazieră italiană, 6.000 de pasageri fiind consemnaţi la bord în aşteptarea testelor pentru doi călători chinezi. În sectorul corporativ, Google şi Ikea au anunţat că opresc activităţile în China. Samsung Electronics a prelungit vacanţa de Anul Nou chinezesc pentru unele unităţi de producţie din China.