Motivul pentru care USR nu îl vrea pe Nicuşor Dan candidat la Primăria Capitalei

Homosexualii și drepturile minorităților sexuale stau între Nicușor Dan și candidatura la Primăria Capitalei. Mai mulți membri USR spun că Nicușor Dan este retrograd cu privire la drepturile comunității LGBT.
Filip Stan
31 ian. 2020, 06:40
Motivul pentru care USR nu îl vrea pe Nicuşor Dan candidat la Primăria Capitalei

Surse din partidul Uniunea Salvați România (USR) spun că poate cel mai mare obstacol în calea candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei este intoleranța (sau prea puțina toleranță) pe care acesta o are față de drepturile minorităților sexuale.

Nicușor Dan s-a arătat în repetate rânduri intransigent în această problemă. „Cel mai bun exemplu este chiar demisia sa din partid, după ce nu a reușit să ne determine să susținem PSD-ul pentru redefinirea familiei în Constituție”, au dezvăluit pentru ziarul Cetățeanul surse avizate din USR.

E o chestiune de onoare și asta antrenează demisia mea din USR. Nu e nimic dramatic, este o construcție cu mulți oameni și în construcția aceasta a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o anumită direcție. Nu cred că este o direcție bună. Le urez succes. Rămân disponibil pentru politica românească și pentru USR. Dacă se reconsideră poziția privind familia tradițională, revin”, declara Nicușor Dan la 1 iunie 2017, scrie cetateanul.ro.

Atitudinea lui Nicușor Dan nu s-a schimbat de atunci cu adevărat, dar rigiditatea sa are rădăcini vechi.

Este de notoritate între membrii USR faptul că Nicușor Dan și-a asumat în scris, încă din anul 2000, aversiunea față de drepturile și libertățile sexuale.

„Naționalismul meu ideologic este sentimentul de identificare a membrilor comunității naționale cu valorile culturale tradiționale și opțiunea pentru primatul acestora în fața altor valori culturale. Un exemplu la îndemână. Sunt împotriva acceptării comportamentului homosexual în spațiul public, în România. Consider că aceasta ultragiază valorile tradiționale și, astfel, identitatea mea colectivă, legitimă”, este articolul lui Nicușor Dan, din revista Dilema nr. 371, din 24 martie 2000.

În urmă cu 4 ani, chiar înainte de scrutinul pentru fotoliul de primar general, pe care avea să-l piardă în favoarea Gabrielei Firea, candidatul din partea USB (USR-ul de astăzi) își punea cenușă în cap, spunând că a trecut mult timp de când a scris acel articol, iar acum are cu totul alte opinii.

„În primul rând, e un articol scris în anul 2000. În al doilea rând, articolul nu era împotriva homosexualităţii, ci era o opinie între majoritate şi minoritate în spaţiul public, identică cu chestiunea icoanelor în şcoli. Mi-am schimbat însă între timp această opinie şi sunt deschis faţă de toate minorităţile”, declara Nicușor Dan în 2016, după ce și-a dat seama că toată lumea iese la vot, inclusiv minoritățile sexuale.

Un an mai târziu, Nicușor Dan își făcea bagajele din USR tocmai pentru că nu a reușit să fie „deschis faţă de toate minorităţile”.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!