Ceremonie la Cotroceni UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a decorat marți, de Ziua Națională a României, mai mulți doctori și asistente medicale, precum și universități de medicină.
„De Ziua Națională, urmăm tradiția de a onora meritele celor care își pun viața în slujba protejării cetățenilor români, a identității naționale, a valorilor și a instituțiilor fundamentale ale statului român.
Curaj, responsabilitate, altruism sunt valori definitorii ale celor către care ne îndreptăm recunoștința astăzi, ca reper deosebit de speranță și solidaritate.
În mod normal, sala aceasta ar fi fost neîncăpătoare dacă am fi avut posibilitatea să mulțumim tuturor celor care au contribuit la limitarea efectelor pandemiei și la salvarea de vieți. Vă rog să acceptați recunoașterea oferită astăzi și în numele colegelor și colegilor de breaslă.
Dumneavoastră, cei din linia întâi, luptați neobosit pentru viață, de multe ori cu riscul propriei siguranțe.
Prin acțiunile dumneavoastră, scrieți o istorie discretă, dar de netăgăduit, a onoarei și demnității, construind o nouă realitate bazată pe încredere în unitate și solidaritate.
Prin dăruirea de sine și prin dovada permanentă de simț al datoriei, onorați vocația de medic, indiferent cât de periculos este mediul de lucru și cât de dificil este să fiți în prima linie. Dragostea dumneavoastră pentru viață și semeni ne inspiră și ne responsabilizează.
O parte dintre dumneavoastră v-ați oferit voluntari pentru a ajuta oamenii din state cu importante comunități românești să lupte cu noul coronavirus, participând la misiuni care v-au dus departe de casă, de cei dragi.
Munca dumneavoastră este una importantă nu doar din perspectiva umanitară, ci și pentru că ne arată că numai colaborând cu parteneri din alte țări putem fi eficienți în lupta cu pandemia. La fel cum accesul la un vaccin este facilitat de Uniunea Europeană, schimbul de informații, resurse și experiență poate înlesni eforturile noastre de protejare a sănătății populației”, a spus preşedintele în cadrul ceremoniei.
„De asemenea, în ciuda limitărilor apărute în actul educațional, impuse de contextul epidemiologic, marile noastre universități de medicină și farmacie au continuat să depună eforturi pentru formarea profesioniștilor de care avem nevoie pentru a proteja sănătatea românilor pe termen lung. Mulți medici au depus eforturi supraomenești pentru a împăca, în această perioadă, calitatea de dascăl cu turele lungi de muncă în spitale.
Indiferent dacă munca medicilor s-a derulat în țară sau peste granițe, este impresionant modul în care aceștia s-au pus în slujba luptei contra pandemiei, indiferent de frontul în care a fost nevoie de ei.
Tot impresionant este și modul în care cei care urmează să intre în această nobilă meserie au înțeles să urmeze valorile profesiei și să devină voluntari în spital, pentru a suplimenta numărul de salvatori. Mobilizarea mediului universitar pentru a-și ajuta colegii din spitale stă sub semnul solidarității și este un model demn de urmat pentru noi toți.
Mă înclin cu recunoștință și profund respect, în numele statului român, în fața dumneavoastră! Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, a mai spus Iohannis în cadrul evenimentului de la Cotroceni.
Au fost decorați cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, „pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19”:
Institutul Național de Sănătate Publică
dr. Anghel Maria Nina (Moinești),
dr. Băloi Adelina (Timișoara),
dr. Bărbat Marius-Teodor (Cluj-Napoca),
dr. Botea Dragoș Florin (Oradea), as. med. pr. Casoni Maria-Elena (Târgu-Mureș)
dr. Dacz Monika Erika (Oradea)
dr. Florea Marc (Oradea)
dr. Georgescu Corina Maria (Timișoara)
dr. Gherman Ada Sonia (Cluj-Napoca)
dr. Grigoraș Ioana (Iași)
dr. Henţia Ciprian Adrian (Timișoara)
dr. Lupse Mihaela Sorina (Cluj-Napoca)
dr. Pascal Ema-Raluca (Reșița)
as. med. pr. Pop Alexandra-Angela (Oradea)
dr. Sandu Monica Andreea (București)
dr. Suciu Alin Aurel Raul (Oradea);
Medalia „Meritul Sanitar” clasa a III-a a fost acordat as. med. Bordianu Gabriela-Ioana (Bacău).
De asemenea, în semn de recunoștință pentru calitatea procesului educațional și a excelenței academice, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler:
Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București;
Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca;
Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași;
Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara;
Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.
Ceremonie la Cotroceni. De la ora 18:00, președintele Klaus Iohannis va găzdui, la Palatul Cotroceni, o ceremonie de decorare a unor personalități civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Medicul Raed Arafat a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul și Medalia Merit Sanitar în grad de Cavaler.
Doctorul Raed Arafat a fost decorat la Cotroceni. Ordinul este oferit în momentul în care un medic, cetățean român sau străin, are merite deosebit cu privire la combaterea unor epidemii, în domeniul cercetării, practicii medicale și altele.
Citeşte şi Asistenta lui Vela, decorată de Klaus Iohannis
Tot pentru pentru efortul depus în combaterea pandemiei COVID-19, Iohannis l-a decorat și pe fostul manager de la Fundeni, Carmen Orban.
De asemenea, a fost decorat unul dintre polițiștii care au participat la cercetarea la fața locului de la Piatra Neamț. Acesta este acum chestor de poliție.
Ziua Naţională a României și marcarea celor 102 ani de la Marea Unire a fost sărbătorită marţi cu ceremonii restrânse, fără public, din cauza măsurilor restrictive impuse de pandemia de coronavirus, în unele cazuri evenimentele desfăşurându-se exclusiv online.
Parada militară tradiţională de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf nu a mai avut loc iar ceremonia a fost una restrânsă, fiind invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical.
Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale au participat, începând cu ora 11:00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.
Evenimentul, care nu a fost deschis publicului, s-a desfăşurat cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Pe 12 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, prin hotărârea adoptată privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum şi în municipiile reşedinţă de judeţ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără public şi cu respectarea mai multor măsuri,