Cum gestionăm sănătos emoţiile în pandemia de coronavirus

Trăim vremuri fără precedent. Situaţia actuală provoacă nelinişte şi tot mai multe persoane apelează la terapie pentru că se confruntă cu stări de anxietate, incertitudine, sentimente de singurătate sau atacuri de panică.
Romania TV
02 dec. 2020, 16:07
Cum gestionăm sănătos emoţiile în pandemia de coronavirus

Toţi mai mulţi oameni resimt frică, panică, teroare atunci când aduc în discuţie pandemia de coronavirus, spune psihologul Gabriela Enea. Emoţiile negative nasc comportamente nesănătoase precum ruperea contactului cu lumea exterioară, o stare de permanentă panică, gânduri negre.

„În această situaţie permitem fricii să pună stăpânire pe noi şi ne lăsăm controlaţi de emoţii. Cum ar fi să încercăm să schimbăm conştient acest şir de acţiuni? Plecând de la gând, emoţie şi ajungând la comportament.

Invit oamenii să încerce un nou scenariu. Nu neaparat mai optimist. MAI REALIST. Plecând de la un gând sănătos precum: pandemia exista, însă nu ma confrunt singur cu ea. Pot trăi liniştit, atâta timp cât respect toate regulile impuse de prevenţie şi protecţie. Dacă contactez virusul, nu înseamnă că voi face neapărat o formă gravă. În acelaşi timp, emoţia care se creează este una mai blândă, mai ancorată în realitate, fără a catastrofa dimensiunea situaţiei. În consecinţă, comportamentul meu va fi unul mai relaxat: ies afară, dar am mereu grijă să port mască şi să păstrez distanţa. Nu mă îndepărtez total de prieteni şi familie, le propun să ieşim la o plimbare în parc, pastrând regulile. Şi tot aşa mai departe. Scenarii mai blânde”, spune psihologul Gabriela Enea, despre emoţiile generate de pandemia de coronavirus.

În acest scenariu, observăm cum noi avem control asupra gândurilor noastre şi nu ne lăsăm controlaţi de emoţii, mai spune Gabriela Enea.

„Este important să înţelegem că nu realitatea ne impactează profund. Ci felul în care noi ne raportăm la ea şi cum ne-o configurăm. Traiul în frică permanentă nu este o variantă fiabilă pe termen lung. Nici mutarea vieţii total în mediul online nu este o variant optima.

Durerea este inevitabilă în viaţă, mai devreme sau mai târziu, ne vom întâlni cu ea. Însă ţine de noi cât de mult alegem să suferim. În curand vom avea un an petrecut în noua realitate. Dacă ne încărcăm cu gânduri negative, vom prelungi şi mai mult suferinţa. Încărcătura emoţională pe o perioada extinsă de timp poate afecta sănătatea psihicului. De ce să nu încercăm o reconfigurare a traseului? Ce am avea de pierdut? Poate chiar am avea de câştigat.”, mai spue psihologul.

Citeşte şi: Sărbătorile de Iarnă, unde fac românii Crăciunul şi Revelionul. Care sunt opţiunile şi cât costă o vacanţă în ţară, comparativ cu una în străinătate

 

Pandemia de coronavirus. „Vaccinul singur nu va învinge pandemia”. Avertismentul directorului OMS

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebre, a atras atenţia că vaccinul singur nu va învinge pandemia de COVID-19.

„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui„, a afirmat şeful OMS, cu prilejul Consiliului Executiv al agenţiei. „Vaccinul singur nu va învinge pandemia„, a avertizat el, potrivit Inquirer.

Atât directorul general al OMS, cât şi adjuncţi ai săi au încercat în ultimele zile să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

„La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste„, a subliniat Tedros.

„Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze„, a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.

Pe de altă parte, impactul noului vaccin pentru Covid va fi semnificativ peste vară şi viaţa ar trebui să revină la normal până iarna viitoare, a afirmat unul dintre creatorii vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer. Într-un interviu acordat în emisiunea Andrew Marr Show la BBC One, profesorul Sahin a spus că se aşteptă la analize suplimentare pentru a arăta că vaccinul va reduce transmiterea între oameni precum şi oprirea apariţiei simptomelor la cineva care a făcut vaccinul.

“Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă cu ajutorul unui astfel de vaccin eficient – poate nu 90% dar poate 50% – însă nu trebuie să uităm că şi asta ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei”, a spus el.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni