Numărul șomerilor a crescut în România. Rata șomajului a crescut de la 5,1% în luna septembrie la 5,3% în luna octombrie pe fondul majorării ratei șomajului la femei de la 4,7% în septembrie la 5% în octombrie, fiind cel mai ridicat nivel din 2016. De asemenea, rata şomajului la bărbaţi a crescut de la 5,4% în septembrie la 5,5% în octombrie, maximul din luna august.
În perioada ianuarie-octombrie 2020 rata medie a şomajului s-a situat la 4,9%, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut, evoluţie determinată de criza sanitară, conform INS.
Numărul șomerilor a crescut în România. Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania susține că va urma o contrabalansată de amelioare începând cu a doua jumătate a anului 2021, pe fondul intrării într-un nou ciclu economic.
“În scenariul macroeconomic central revizuit recent prognozăm o rată medie anuală a şomajului de 5,1% în perioada 2020-2022, deteriorarea climatului din piaţa forţei de muncă pe termen scurt, în contextul evoluţiei economiei sub potenţial, urmând să fie contrabalansată de ameliorare începând cu a doua jumătate a anului 2021, pe fondul intrării într-un nou ciclu economic”, spune Andrei Rădulescu.
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de către deputatul PSD Lucian Eduard Simion, facilităţile aplicate muncitorilor în construcţii ar putea să se extindă la o nouă categorie de angajați români.
Încă o categorie de angajaţi români, scutită de la plata impozitului. Propunerea legislativă a fost iniţiată de către deputatul PSD Lucian Eduard Simion. Măsura este susţinută şi de alţi membri PSD şi unii reprezentanţi ai minorităţilor. Este vorba despre angajaţii din sectorul construcţiilor de nave. Până la 31 decembrie 2028, aceştia ar urma să fie scutiţi de la plata impozitului, la fel ca muncitorii din construcţii.
Proiectul de lege prevede reducerea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale (de la 25% la 21,75%) şi exceptarea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (în cuantum de 10% din salariul brut în prezent), precum şi de la plata impozitului pe venit (în cotă de 10%) scrie Adevărul.