Coronavirusul, efecte devastatoare în economia Chinei. Cele mai importante companii au pierdut sute de miliarde de dolari pe bursă

Economia Chinei a început să arate, luni, după vacanța de anul nou, modul în care este afectată de epidemia de coronavirus care a ucis până în prezent peste 360 de oameni. 56 dintre noile decese au fost înregistrate în provincia Hubei, iar unul în municipalitatea Chongqing, au precizat reprezentanții Comisiei Naționale de Sănătate din China, conform agenției Reuters. În tot acest timp, unele dintre cele mai importante companii cotate la bursa chineză au pierdut 420 de miliarde de dolari.
Romania TV
03 feb. 2020, 11:27
Coronavirusul, efecte devastatoare în economia Chinei. Cele mai importante companii au pierdut sute de miliarde de dolari pe bursă

În 2002, când a apărut virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) în China, fabricile din această țară produceau în principal produse la prețuri reduse, precum tricouri și încălțăminte, pe care le vindeau în lumea întreagă. 17 ani mai târziu, un alt virus letal s-a răspândit rapid, însă China a devenit în tot acest timp un actor important în economia mondială. În consecință, epidemia de coronavirus a ajuns să afecteze economia țării, notează New York Times.

Companiile internaționale care realizează produse în fabricile din China și care depind de vânzările de pe piața chineză au început să se confrunte cu probleme.

Apple, Starbucks și Ikea și-au început temporar magazinele din China. Centrele comerciale sunt pustii, punând în pericol vânzările unor producători de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum Nike și Under Armour, dar și rețeaua de restaurante fast-food McDonald’s. Fabricile care produc automobile pentru General Motors și Toyota au înregistrat întârzieri în producție, deoarece așteaptă ca muncitorii să se întoarcă din vacanța de anul nou, care a fost prelungită de guvernul de la Beijing din cauza răspândirii epidemiei de coronavirus.

Mai mult, companii aeriene internaționale, printre care American, Delta, United, Lufthansa și British Airways, și-au anulat zborurile spre China.

De asemenea, creșterea economică a Chinei ar putea să se diminueze la 5,6%, prin comparație cu 6,1% anul trecut, arată o analiză a Oxford Economics privind efectele coronavirusului asupra economiei. Asta va duce, în consecință, și la un declin economic global în 2020 cu 0,2%, fiind estimată o rată anuală de 2,3%, cel mai scăzut ritm de creștere de la criza economică din urmă cu 10 ani.

Din cauza temerilor privind răspândirea coronavirusului, liderii chinezi au injectat 22 de miliarde de dolari în piețele financiare și au anunțat că vor relaxa condițiile în care companiile din China pot obține împrumuturi.

Deși inițial fabrica bunuri cu valoare scăzută, precum haine și obiecte din plastic, China a obținut o poziție dominantă și în producerea de smartphone-uri, computere și piese pentru automobile. Statul chinez s-a dezvoltat, devenind astfel un furnizor important la nivel global, producând componente necesare fabricilor din Mexic până în Malaezia.

Izbucnirea epidemiei de coronavirus în Wuhan, orașul în care trăiesc 11 milioane de oameni, a determinat Guvernul chinez să instituie măsuri de carantină în metropolă și în provincia Hubei. 

De asemenea, analiștii estimează că turismul din China va fi afectat puternic din cauza virusului. Hotelurile și restaurantele, care în mod normal ar fi trebuit să fie pline de turiști, sunt pustii. Concertele și evenimentele sportive au fost anulate.

Având în vedere că zborurile spre China au fost limitate, operațiunile companiilor multinaționale ar putea fi, cel mai probabil, diminuate în China. Bănci importante, printre care Goldman Sachs and JPMorgan Chase, le-au recomandat angajaților care au vizitat China să stea acasă în următoarele două săptămâni.

Anul trecut, compania General Motors a vândut mai multe mașini în China decât în Statele Unite. Fabricile pe care deține în China vor fi închise cel puțin încă o săptămână, la solicitarea Guvernului de la Beijing. De asemenea, conducerea Ford Motor le-a transmis managerilor săi din China să lucreze de acasă, având în vedere că activitatea din fabrici a fost suspendată.

Producătorii americani de semiconductori s-au dezvoltat în mod special în China, care este atât un pol de producție, cât și o piață importantă. De exemplu, Intel a obținut în 2019 un profit de 20 de miliarde de dolari numai în China, fiind 28% din totalul obținut anul trecut.

Mai mult, Qualcomm, un producător de chipuri pentru telefoane mobile, este și mai dependent de China deoarece a obținut 47% din profitul anual (12 miliarde de dolari) din vânzările de pe piața chineză.

Potrivit New York Times, nimeni nu știe cât va dura epidemia de coronavirus sau câți oameni va ucide. Analiștii susțin că este imposibil de estimat cum va afecta acest virus economia Chinei.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Ce să pui pe grătar înainte de mici ca să nu se ardă. Vor avea o aromă mai puternică, nu se mai lipesc
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Zodiile care mint cu nerușinare. Nu știi când spun adevărul
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Diana a dispărut fără urmă după o ședință de yoga în aer liber. Femeie de 36 de ani a plecat de acasă pe 19 septembrie și nu s-a mai întors
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Declarațiile consilierului lui Viktor Orban stârnesc indignare la Budapesta
MediaFlux
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?