Virusul se numeşte Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) şi este inofensiv pentru oameni. Acesta poate distruge, însă, culturile de legume, chiar dacă sunt în sere, grădini sau câmpuri. Potrivit specialiştilor, ToBREV poate fi transmis prin seminţele, plantele sau fructele infectate, precum şi prin simplul contact, şi poate supravieţui o perioadă lungă de timp fără a-şi pierde puterea de infectare.
Mai mult, acest nou virus poate supravieţui o perioadă lungă de timp, fără a-şi pierde capacitatea de infectare, precizează autorităţile franceze, conform Agerpres.
Reprezentanţii Anses susţin că în prezent nu există niciun tratament sau vreun soi rezistent la acest virus. ToBREV a apărut în Orientul Mijlociu în 2014 şi ulterior s-a răspândit în Europa în 2018.
„Anses confirm că există un risc ridicat de introducere şi răspândire a virusului în Franţa cu un impact potenţial semnificativ asupra culturilor, atât pentru sectorul profesional cât şi pentru producţia în fermele de familie”, a anunţat agenţia franceză într-un comunicat.
Pe legumele contaminate cu brown rugose fruit virus (ToBREV) apar pete galbene sau maro pe foi. De asemenea, fructele se deformează şi nu mai pot fi vândute. Specialiştii Anses recomandă incendierea tuturor plantelor care ar putea fi contaminate.
Mai mult, autorităţile franceze le recomandă cultivatorilor de legume să cumpere doar seminţe omologate şi, dacă este posibil, din afara ţărilor europene contaminate.
În magazinele din România sunt comercializate legume importate din ţări precum Spania, Italia, Grecia sau Turcia. În cazul în care virusul se răspândeşte şi decimează recoltele, stocule de legume s-ar putea diminua, iar preţurile să crească.