Specialiștii au refăcut adenovirusul uman, astfel încât să nu mai fie captat de sistemul imunitar și să provoace recții inflamatorii puternice. Astfel, virusul oncolitic poate fi injectat acum în sânge fără să afecteze în niciun fel organismul, ci din contră, să acționeze și asupra metastazelor.
„Acesta este un nou mod de tratare a cancerelor metastatice. Îl putem înarma cu gene și proteine care stimulează imunitatea la cancer”, a explicat medicul Dmitry Shayakhmetov, autor principal al studiului.
Cercetarea preclinică este un prim pas pentru a arăta că virusul oncolitic CF33 dezvoltat de City poate viza tumorile greu de tratat care „încătușează” sistemul imunitar și împiedică celulele T să activeze sistemul imunitar pentru a ucide celulele canceroase. Mai precis, cercetătorii au demonstrat în modelele de șoareci că CF33 pare să crească expresia PD-L1 în celulele tumorale și le determină să moară într-un mod care stimulează un aflux de celule imune activate, după cum scrie DCMedical.
„CF33 este un virus sigur, inovator dezvoltat de City of Hope, care poate deveni un pion important,datorită capacității sale de a recruta și activa celulele imune”, a declarat Susanne Warner, oncolog chirurgical la City of Hope și autor principal al studiului. „Virusul nostru oncolitic antrenează sistemul imunitar pentru a viza o anumită celulă canceroasă. Modelele preclinice arată că un tratament combinat al virusului oncolitic CF33 cu inhibarea punctului de control anti-PD-L1 duce la imunitate anti-tumorală de durată, adică dacă o celulă canceroasă similară încearcă vreodată să crească din nou, sistemul imunitar va fi gata să o oprească”.
Cancerul colorectal este a treia cauză de decese cauzate de cancer în Statele Unite și se așteaptă să provoace 53.200 de decese în 2020, potrivit Societății Americane a Cancerului. Cercetătorii din Orașul Speranței sunt entuziasmați de potențialul CF33 de a îmbunătăți tratamentul cancerului de colon și subliniază că CF33 a fost eficient preclinic împotriva unei largi varietăți de tipuri de cancer.