Klaus Iohannis: „Astăzi, în cadrul ședinței CSAT, a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni de zile. Această strategie prevede pașii care se vor face, principiile pe care se bazează și foarte multe alte detalii despre vaccinare.
Toate aceste lucruri vor fi prezentate pe larg mâine, la Guvern. În săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru public. Este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficiem de prima tranșă de vaccin, cu circa 1 milion de doze.
În prima tranșă va fi vaccinat întregul personal medical și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară, este sigură, este eficientă, se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european.
Intenția de vaccinare în zona medicală este de circa 80%. Este posibil ca până în vară să terminăm această primă campanie de vaccinare.
Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare, un proiect pilot, așa vor arăta centrele de vaccinare, cu o zonă de primire, zonă de discuție cu medicul, zona de vaccinare și o zonă de vaccinare după vaccinare. Există un registru electronic confidențial unde sunt înregistrate toate vaccinurile.
Este nevoie de vaccinare în două tranșe, la un interval care va fi comunicat. Suntem bine pregătiți, așteptăm vaccinurile și personal sunt foarte mulțumit de munca depusă de ministerul Sănătății.
Abia aștept să vină vaccinul și să ne apucăm de reconstrucție, să refacem tot ce a fost lăsat mai încet, să repornim economia și să reajungem la normalitate.
E ușor de observat că în ultimele zile tot mai des auzim de sondaje. Într-un fel e bine. Cam în toate sondajele câștigător e PNL, ceea ce e un lucru bun, și eu îmi doresc să câștige PNL.
Dar alegerile nu se câștigă în sondaje, ci la urne, prin vot. Vă rog să mergeți și să votați. E extrem de important. Ați fost alături de mine în 2019 în primăvară la referendum și am reușit să oprim ciopârțirea legilor justiției. Ați fost alături de mine la prezidențiale.
Mergeți la vot ca să nu pățim ca în decembrie 2016 când printr-o prezență scăzută la vot a câștigat PSD și și-a bătut joc de țară, de justiție, de investiții publice. Ați fost alături de mine, votați echipa cu care vom reconstrui România, votați pentru România normală.”, a spus Klaus Iohannis.
Ştirea iniţială
Vizita președintelui Klaus Iohannis este programată pentru ora 16.30. La finalul ei, şeful statului va susţine o declaraţie de presă, potrivit Administrației Presidențiale.
Tot astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa anuală de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, astăzi a avut loc alegerea noii conduceri a CSM.
„E deja o tradiţie să ne vedem la sfârşit de an şi cred că e o tradiţie bună. Rolul meu în CSM îl văd ca pe un musafir care vine şi vă spune câteva gânduri colorate, care se observă din funcţia de preşedinte.
Ne revedem într-un context total atipic, în acest an marcat de pandemia de coronavirus care a afectat întreeaga lume. Afectaţi de o criză sanitară fără precedent am fost nevoiţi cu toţii să ne adaptam. În aceste vremuri dificile, misiunea Justiţiei a rămas însă la fel de actuală şi de importantă. Măsurile impuse pentru protejarea sănătăţii au cauzat modificări mari în Justiţiei.
În mod evident, e nevoie de un efort comun pentru a depăşi această perioadă. Această perioadă a fost însă şi o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare, o îmbunătăţire care s-a produs într-un ritm mai lent. Într-o Românie europeană nimeni nu e mai presus de lege, iar Justiţia trebuie să funcţioneze la întreaga sa capacitate. La referendumul din 2019, românii au transmis un mesaj puternic social. Românii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anticorupţie şi suntem nevoiţi să răspundem onest la această solicitare”.
Klaus Iohannis a fost taxat de judecătoarea Gabriela Baltag, în plenul şedinţei CSM. Magistraţii au fost foarte iritaţi că Preşedintele a făcut campanie electorală pentru PNL, în timpul întrevederii.
Baltag l-a rugat pe şeful statului ca la finalul mandatului să nu mai aducă debinare la CSM. „La finalul vieţii nu vâdăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat.”, a spus aceasta.
„Obiceiul dvs. de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea. Măcar la finalul mandatului nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem sufiecient de dezbinaţi.
Ştiu că sunteţi un creştin, ştiţi şi dvs că la finalul vieţii nu vâdăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat. Aş vrea să nu lăsăm să treacă această zi fără să spuneţi colegilor noştri şi societăţii cum vă raportaţi dvs. la posibilitatea de a fi din nou pe val în justiţie serviciile.
Ştiu că în octombrie aţi spus că nu veţi lăsa să se întâmple acest lucru, dar ştiu că în septembrie aţi dat un vot în CSM pe această chestiune”, a afirmat judecătoarea Baltag.
”Este o majoritate parlamentară, care nu a făcut un secret că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat, trup și suflet, adoptării unor legi menite să îi apere pe infractori! Este o majoritate parlamentară, care și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public sau să întârzie adoptarea unor acte extrem de necesare!
(…) De aceea, legislația într-un domeniu atât de important trebuie să fie rezultatul unei dezbateri ample în viitorul Parlament, cu o majoritate construită în jurul unor forțe democratice.” a declarat Iohannis, în ședința CSM.