Spitalele și clinicile private sunt nemulțumite de faptul că li se interzice să perceapă coplată de la pacienți și că CNAS decontează serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat, mai mică decât cea de la privat, aceasta nefiind calculată la valoarea reală, lucru recunoscut public inclusiv de ministrul Sănătății și de CNAS, potrivit Hotnews.ro.
„Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă.
Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost”, afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Astfel, la privat nu se vor mai putea face niciun fel de analize și tratamente decontate, nici pentru bolnavii cronici și urgențe, așa cum prevede OUG adoptată acum două zile, nici pentru alți pacienți, în cazul în care spitalele și clinicile vor refuza să încheie contracte cu CNAS.
În momentul de față, costurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt mult mai mici decât cele reale, iar în ceea ce privește spitalizarea continua, prețul corect este de două, ba chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.
„O situaţie similară regăsim şi la investigaţii imagistice de înaltă performanţă – imagistică prin rezonanţă magnetică, investigaţii computer tomograf, la analizele medicale de imunologie şi de bacteriologie, în cazul cărora diferenţa poate fi de la câteva zeci la sute de lei.
O decontare justă este vitală pentru ca sistemul medical, incluzând aici şi unităţile publice, să poată funcţiona normal, iar pacienţii să beneficieze de un serviciu medical adecvat, la timp şi în condiţii similare”, mai spune Cristian Hotoboc, potrivit evz.ro.
Ministerul Sănătății susține că, prin modificările aduse, pacienții în stare critică pot beneficia mai repede de intervențiile de care au nevoie, putând alege între un sptal de stat și unul privat.
Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a cerut, miercuri, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională împotriva OUG care permite accesul clinicilor private la programele naționale de sănătate și a anunțat că va sesiza DNA împotriva ministrului Sănătății, Victor Costache, pe care-l acuză de abuz în serviciu.