Am hotărât să începem să negociem un raport de lucru pe care să-l perfecţionăm. Deocamdată nu avem un colegiu complet.
În legătură cu ancheta fondurilor agricole. Vom proceda exact la fel.
Sper ca toate statele isi vor da acordul sa avem procurori europeni cu norma intreaga.
În evaluarea mea preliminară am folosit criterii obiective. EPO va primi 3000 de cauze. Anual numărul anchetelor va fi cam de 2000. În primul an vom primi cu 1000 mai mult.
Nu ne putem începe activitatea daca nu ne vom rezolva problemele legate de buget.
Independenta EPO şi a procurorilor este garantată prin regulament. EPO va fi un organism independent.
Deocamdată este important să ne asiguram că instrumentele pe care le avem să le folosim. E prematur sa spunem daca avem nevoie de alte instrumente.
Am transmis scrisori comisarilor si la ora actuala este treaba comisiei de a face o propunere pentru buget.
Vom avea 3 procurori diferiţi din trei ţări diferite.
În ianuarie a început consultarea cu statele membre care participa la EPO. Sunt 22 de state. Am trei asteptări: să vad cum a fost aplicata directiva PIF, sa vad ce masuri a luat fiecare stat pentru a aplica EPO, trebuie să stabilesc numărul de procurori delegati după aceasta consultare. Pentru a garanta eficienta procurorilor europeni delegati avem nevoie de procurori delegati cu norma intreagă.
În urma consultărilor începute o să stabilim numărul procurorilor delegati, încercăm să avem în vedere criterii obiective.
Va exista o abordare unitară, va exista posibilitatea unui schimb mult mai rapid şi nivelul de recuperare a prejudiciilor va fi mult mai mare.
Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.