Românii vor să ştie când se deschid pieţele care au fost considerate de autorităţi drept locuri în care se poate răspândi noul coronavirus.
„Acum avem ședință în care vor adopta hotărârea privind deschiderea piețelor cu reguli. Măsura intră în vigoare de când se publică în Monitorul Oficial. Măsura de purtare a măștii în aer liber se va prelungi, vom stabili acest lucru în următoarele zile”, a spus premierul Orban, conform Ştiripesurse.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Se redeschid pieţele de alegeri!
Președintele României a anunțat miercuri că în urma discuțiilor cu experți și specialiști, s-a decis redeschiderea piețelor. Hotărârea intră în vigoare la sfârşitul acestei săptămâni.
Klaus Iohannis susţine că aceasta este, cu siguranţă, o veste bună pentru producătorii care vin să vândă în pieţe. Coincidenţă sau nu, decizia deschiderii pieţelor va fi aplicată chiar de alegerile parlamentare.
„Am discutat acest lucruri cu specialiştii, cu experţii şi am decis că de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele. Este cu siguranţă o veste bună şi pentru producătorii care vor să vândă în pieţe, dar şi pentru românii care vor să-şi facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă”, a spus preşedintele.
Citeşte şi: Redeschiderea piețelor, explicată de Ludovic Orban: „Vine iarna, e frig deja”
Decizia închiderii piețelor care funcţionează în spațiile închise a intrat în vigoare 9 noiembrie, aceasta fiind comentată atât de sindicate, retaileri, cât și de autorități.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) spunea că măsura închiderii piețelor care funcționează în spații închise este „o lovitură nimicitoare” pentru micii producători agricoli.
„După un an în care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei prin existenţa unei secete fără precedent, (…) acum a venit vremea ca şi micii producători agricoli să primească o lovitură nimicitoare prin închiderea pieţelor agroalimentare. (…) Înaintea acestei măsuri aberante, (…) au plătit cu locurile de muncă angajaţii din sectorul HoReCa şi în mod direct transportatorii şi cei din industria alimentară. Stocurile de alimente create, refuzul şi dezinteresul manifestate de ‘Guvernul meu’ pentru acordarea unor forme de sprijin acestor sectoare au condus la închiderea multor afaceri şi la creşterea numărului de şomeri.
Chiar dacă a revenit după declaraţiile iniţiale şi a precizat că este vorba doar despre pieţele care funcţionează în spaţii închise, preşedintele ne demonstrează că nu ştie cum arată pieţele din marile oraşe”, se arată într-un comunicat al Sindalimenta.