Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat duminică evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale oraşului în aşteptarea sosirii uraganului Sandy, relatează AFP.
„Este o furtună gravă şi periculoasă”, a justificat Bloomberg, în cadrul unei conferinţe de presă.
Preşedintele american Barack Obama le-a cerut, de asemenea, cetăţenilor americani să trateze „cu foarte mare seriozitate” potenţialul pericol pe care îl reprezintă sosirea uraganului Sandy pe coastele Statelor Unite şi să urmeze recomandările autorităţilor, potrivit Mediafax.
Furtuna „nu a atins coasta încă. Nu ştim încă unde va lovi sau unde va fi impactul cel mai important şi de aceea este important să fim pregătiţi să reacţionăm masiv şi repede„, a declarat el jurnaliştilor în timpul unei vizite la Agenţia federală pentru situaţii de urgenţă (FEMA).
Barack Obama, care şi-a anulat deplasările de campanie luni şi marţi pentru a rămâne la Casa Albă şi a urmări îndeaproape evoluţia situaţiei, a avut o întrevedere cu oficiali ai FEMA şi, prin telefon, cu guvernatorii statelor şi primarii oraşelor care vor fi afectate de furtună în următoarele zile.
În opinia preşedintelui, Sandy reprezintă o „furtună importantă şi îngrijorătoare”. Uraganul se „deplasează lent”, a amintit el, ceea ce creşte riscul de inundaţii, în timp ce ploi torenţiale sunt aşteptate la trecerea furtunii care va atinge coasta marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts.
Sute de zboruri au fost anulate duminică pe aeroporturile din New York, cel mai mare oraş din Statele Unite, şi din alte oraşe de pe coasta de est, în aşteptarea uraganului Sandy, au anunţat autorităţile, citate de AFP.
Air France a anulat toate zborurile prevăzute pentru luni către New York şi Washington, în timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne. Aeroportul din New York ar urma să rămână deschis duminică, potrivit autorităţilor, care au avertizat însă pasagerii în privinţa unor eventuale perturbări ale traficului aerian.
Oraşul New York îşi va închide, de asemenea, reţeaua de transport public, inclusiv metroul, începând cu ora 19.00 (luni, 01.00 ora României), în aşteptarea uraganului Sandy.
În afară de metrou, oraşul cu opt milioane de locuitori a decretat şi închiderea parcurilor, a zonelor de joacă şi a plajelor, duminică după-amiază.
Uraganul Sandy, format în Atlantic, este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, şi suflă pe o întindere foarte mare, de cel puţin 800 de kilometri, potrivit Centrului naţional pentru uragane, cu sediul la Miami.
Efectele acestuia s-au făcut simţite duminică de-a lungul coastei, mai ales în North Carolina şi Maryland, unde mai multe zone au fost inundate din cauza creşterii nivelului apelor.
Sandy a redevenit uragan în apropierea coastei estice americane, după ce a fost retrogradat pentru scurt timp la stadiul de furtună tropicală. Anunţul a fost făcut sâmbătă de Centrul naţional pentru uragane (NHC), cu sediul la Miami.
Meteorologii americani au înregistrat rafale de vânt cu viteze de până la 120 de kilometri pe oră în timp ce Sandy, care a provocat deja 44 de morţi în Caraibe, se deplasa către nord, în Atlantic, apropiindu-se de coastele foarte populate ale estului american.
Meteorologii se aşteaptă nu numai la „precipitaţii importante, rafale violente de vânt şi creşterea semnificativă a nivelului apelor” pe coastă, între Virginia şi New York, ci şi la ninsori importante în interiorul teritoriului, potrivit serviciului american de meteorologie.
Guvernatorul statului New York a declarat stare de urgenţă, în timp ce primarul oraşului Michael Bloomberg a invitat locuitorii să se informeze fără să cedeze însă panicii. Primarul din Washington a decretat şi el stare de urgenţă, la fel ca în Maryland, Pennsylvania, Virginia şi un comitat din Carolina de Nord.
Sandy, supranumit „Frankenstorm” în apropierea sărbătorii de Halloween (miercuri) în Statele Unite, a provocat moartea a 44 de persoane, dintre care una în Jamaica, două în Bahamas, 29 în Haiti, 11 în Cuba şi două în Republica Dominicană.