Cutremur violent, magnitudinea de moment a fost 5.2

Cutremurele sunt frecvente în Turcia. Aproximativ 17.000 de oameni au murit într-un cutremur major în Izmir, în 1999.
Romania TV
04 dec. 2020, 18:41
Cutremur violent, magnitudinea de moment a fost 5.2

Cutremur violent, cu magnitudinea moment de 5,0 grade (magnitudinea locala 5,2), s-a produs in Estul Turciei. Seismul a avut loc la ora 5h45min UTC (ora locala 8h45min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in Estul Turciei, in apropierea granitei cu Siria si cu Iraq, in regiunea Kurtalan.

Cutremur puternic, de 6,3, la granița dintre Argentina și Chile. Este al doilea care loveşte provincia, în ultimele 31 de ore 

Cutremur violent s-a produs la adancimea de 14 km si a avut magnitudinea Mw de 5,0 grade (magnitudinea locala ML 5,2 potrivit Observatorului Seismologic regional Kandilli). Mecanismul de focar a fost de tip decrosare (strike-slip), potrivit EMSC.

Un cutremur violent a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos, şi în octombrie. Potivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC), seismul a avut magnitudinea 6,7.

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2019-2020)

Cel puţin 21 persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit, în seara de 25 ianuarie 2020, în urma unui puternic seism produs în estul Turciei, care s-a resimţit şi în unele state vecine. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara, şi a fost urmat de zeci de replici. Seismul a fost resimţit şi în Siria şi Iran.

***
O serie de cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter au avut loc în ultimele 12 luni:

2019
26 noiembrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în Albania, la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana. Cel puţin şase persoane au murit, mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar 150 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărâmături.
21 noiembrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în nord-vestul Laos, în apropierea frontierei cu Thailanda, la o adâncime de 10 kilometri.
19 noiembrie – Un seism cu magnitudinea 6,3 s-a produs în largul statului mexican Chiapas (sud), la o adâncime de 26 de kilometri şi la o distanţă de circa 120 de kilometri vest de regiunea Suchiate, din satul Chiapas. Nu au fost raportate pagube imediate sau persoane rănite.
14 noiembrie – Un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs în estul Indoneziei, la 139 de kilometri nord-vest de oraşul Ternate, în provincia Molucele de Nord. Cel puţin două persoane au fost rănite şi mai multe case şi biserici au fost avariate.O alertă de tsunami a fost ridicată după circa două ore, deşi seismul a fost urmat de peste 90 de replici.

31 octombrie – Cutremur violent cu magnitudinea 6,5 s-a produs la ora 1.11 GMT, în Filipine, în apropierea oraşului Tulunan din provincia Cotabato provocând moartea a cel puţin cinci persoane.
29 octombrie – Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs la ora 01.04 GMT în insula Mindanao, din sudul arhipelagului Filipine, la 58 km sud-vest de Davao. Acesta a provocat cel puţin două decese şi zeci de răniţi, a determinat apariţia unor fisuri în clădiri, a provocat pene de curent în localitatea General Santos din apropiere.
21 octombrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la o distanţă de aproximativ 54 de kilometri de coastele arhipelagului Vanuatu şi a avut epicentrul situat la o adâncime de 226,08 kilometri.
16 octombrie – Un seism cu magnitudinea 6,4 produs în sudul statului Filipine, la ora 11.30 GMT, a provocat alunecări de teren şi un incendiu la un centru comercial şi s-a soldat cu cinci morţi şi mai multe zeci de răniţi.

29 septembrie – Cutremur violent cu magnitudinea 6,4 s-a produs în largul provinciei filipineze Davao Occidental, la 126 de kilometri sud-est de localitatea Jose Abad Santos, la 1.096 kilometri sud de capitala Manila.
19 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul provinciei Java de Est din Indonezia, la o adâncime de 656 kilometri, fără să existe potenţialul declanşării unui tsunami.

28 august – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs în largul coastelor statului american Oregon, conform Institutului American de Geofizică (USGS), la aproximativ 284 kilometri nord-vest de Bandon, în ţinutul Coos, la adâncimea de 5,4 kilometri.
20 august – Un seism cu magnitudinea 6,3 s-a produs la nord de arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Cutremurul de pământ s-a produs la o adâncime de 17 kilometri şi la o distanţă de aproximativ 475 de kilometri nord faţă de insula Santo.
5 august – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în largul Regatului Tonga, o ţară insulară din Oceanul Pacific, la nord-vest de Tonga, la o adâncime de 49 kilometri.
4 august – Cutremur violent cu magnitudinea 6,2, revizuită în urcare la 6,4, s-a produs în largul coastelor nord-estice ale Japoniei, la ora 10.23 GMT, la o adâncime de 50 de kilometri.
1 august – Un seism cu magnitudinea de 6,6 grade s-a produs în centrul statului Chile, la 47 de kilometri vest de staţiunea Pichilemu din regiunea O’Higgins, aflată pe ţărmul Oceanului Pacific. Nu au fost raportate persoane accidentate şi pagube materiale.

17 iunie – Un puternic seism cu magnitudinea de 6 grade s-a produs în provincia chineză Sichuan, la ora 14.55 GMT, la adâncimea de 16 kilometri, provocând cel puţin 12 morţi şi 134 de răniţi, potrivit unui bilanţ anunţat la 18 iunie 2019 de oficiali locali şi de presa de stat. Peste 4.000 de persoane au fost relocate, peste 10.000 de locuinţe din localitatea Yibin au fost avariate. În total, peste 100.000 de persoane au fost afectate de acest seism, conform autorităţilor chineze.
17 iunie – Cutremur violent cu magnitudinea de 6,0 s-a produs în largul insulelor Kermadec, un arhipelag neo-zeelandez din Oceanul Pacific.
16 iunie – Un seism de 7,4 grade a fost înregistrat în Oceanul Pacific, în apropiere de insulele Kermadec, un teritoriul neo-zeelandez nelocuit. Cutremurul a avut loc la ora 10.55 (22.55 GMT – 15 iun.), la o adâncime de 34 de kilometri şi la 928 de kilometri nord-est de oraşul Tauranga de pe Insula de Nord. Protecţia civilă neozeelandeză a emis o alertă de tsunami. Un alt seism cu magnitudinea de 6,1 a fost înregistrat în Pacific cu o oră mai devreme, la 9.56 GMT, la 97 de kilometri nord-est de Insula Tonga, epicentrul seismului fiind la o adâncime de 10 kilometri. Nu a fost raportat niciun risc de tsunami.
3 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs la sud-vest de oraşul Sibolga, aflat pe insula indoneziană Sumatra. Nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale.

31 mai – Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs într-o regiune sudică din Filipine. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 92 de kilometri sud-est de oraşul Governor Generoso din provincia Davao Oriental, la peste 1.000 de kilometri sud de capitala ţării, Manila.
30 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul statului El Salvador. Epicentrul cutremurului a fost stabilit la circa 40 de kilometri sud de La Libertad, una dintre unităţile administrativ-teritoriale ale statului El Salvador.
26 mai – Cutremur violent cu magnitudinea 8, care s-a produs în America de Sud, a făcut două victime şi a rănit alte 30 de persoane în Peru şi Ecuador. Cutremurul s-a produs la ora locală 02.41 (07.41 GMT) la o adâncime estimată la 141 de kilometri de Institutul de Geofizică din Peru (IGP) şi la 110 kilometri de omologul american al acestei instituţii, USGS.
14 mai – Un puternic seism de mică adâncime, cu magnitudinea 7,5, s-a produs în apropiere de Rabaul din insula New Britain în Papua Noua Guinee. Cutremurul a avut loc în largul oceanului, la circa 50 de kilometri est de Rabaul, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, la ora locală 10.58 p.m. (12.58 GMT).
12 mai – Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 s-a produs în sud-vestul Panama, în apropiere de graniţa cu Costa Rica, la o adâncime de 37 de kilometri. Cinci persoane au fost rănite în urma cutremurului, a declarat Serviciul Naţional de Protecţie Civilă (Sinaproc). Două clădiri de locuinţe s-au prăbuşit şi alte două au fost deteriorate.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în largul prefecturii Miyazaki, în sud-vestul Japoniei.
6 mai – Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Papua Noua Guinee, ţară insulară situată în centura de foc a Pacificului. Cutremurul a avut loc la ora 21.19 GMT, la o adâncime de 126 de kilometri. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 300 de kilometri nord de capitala Port Moresby.
3 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în nord-estul Insulelor Solomon din Oceanul Pacific, la ora 7.25 GMT, la 145 kilometri nord-est de Buala, la o adâncime de 10 kilometri. Nu au fost raportate victime şi pagube materiale imediate.

23 aprilie – Un seism cu magnitudinea 6,5 grade s-a produs în insula Samar din Filipine, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite.
22 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a zguduit insula filipineză Luzon, cea mai mare şi mai populată din ţară. În urma cutremurului, care s-a produs la ora 09:11 GMT, la o adâncime de 40 de kilometri, s-au înregistrat cel puţin 11 morţi, clădirile din Manila s-au clătinat, iar pe Aeroportul Internaţional Clark au fost înregistrate pagube materiale importante.
18 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în zona oraşului taiwanez Hualien, situat pe coasta estică a ţării. Circulaţia unor trenuri de mare viteză a fost suspendată, iar elevii au fost evacuaţi din şcoli.
12 aprilie – Un seism cu magnitudinea revizuită la 6,8 s-a produs în largul insulei Sulawesi. Epicentrul cutremurului cu magnitudinea evaluată iniţial la 7 a fost stabilit la 280 de kilometri sud de provincia Gorontalo, la o adâncime de 43 de kilometri. Agenţia de Geofizică din Indonezia a emis o avertizare de tsunami, iar unii locuitori din provincia indoneziană Central Sulawesi au fost sfătuiţi să evacueze temporar zona.

31 martie – Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la 27 de kilometri nord de oraşul Santa Elena, situat pe coasta Ecuadorului. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 18,5 kilometri.
30 martie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a lovit insula Papua Noua Guinee (sud-vestul Pacificului). Seismul, având epicentrul la 186 de kilometri est de Kandrian, s-a produs la ora 11:20 GMT.
24 martie – Două cutremure cu magnitudinea 6,3 şi 5,8 s-au produs în Insulele Maluku şi respectiv Sulawesi din Indonezia. Epicentrul cutremurului din Insulele Maluku a fost stabilit la o adâncime de 76,5 kilometri, la aproximativ 147 de kilometri nord-vest de oraşul Ternate. Cutremurul din Insula Sulawesi a avut epicentrul la aproximativ 125 de kilometri sud-est de oraşul Palu, la o adâncime de 36 de kilometri.
15 martie – Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs în apropierea oraşului Cochabamba din centrul Boliviei. Cutremurul a avut epicentrul la aproximativ 55 de kilometri sud-est de localitatea Cochabamba.
8 martie – Un seism de magnitudine 6 s-a produs în largul coastelor orientale ale arhipelagului Filipine, fără a face victime sau pagube materiale. USGS şi Institutul filipinez de Vulcanologie şi Seismologie au anunţat că acest cutremur s-a produs la ora 15.06 GMT şi a avut epicentrul la aproximativ 40 de kilometri nord de Santa Monica, la o adâncime de 54 de kilometri.
1 martie – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în sudul statului Peru, la o distanţă de 67 de kilometri nord-nord-vest de localitatea Juliaca şi la o adâncime de 258 de kilometri.

22 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs la ora 10.17 GMT, în apropierea frontierei dintre Peru şi Ecuador, la o adâncime de 132 de kilometri, într-o zonă puţin locuită.
17 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la 47 kilometri nord-vest de localitatea Namatanai din Papua Noua Guinee. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 367,93 kilometri.
8 februarie – Un seism cu magnitudinea 6,1 a avut loc la est de Filipine, la adâncimea de 80 de kilometri, la o distanţă de 111 kilometri de oraşul Surigao de pe insula Mindanao. Nu au fost raportate victime şi pagube materiale.
2 februarie – Un seism de magnitudine 6, produs la mică adâncime, a zguduit provincia Sumatra de Vest, din vestul Indoneziei. Cutremurul a avut epicentrul la 117 km sud-est de insula Mentawai, la o adâncime de doar 17 kilometri sub platoul marin.
1 februarie – Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în statul Chiapas din sudul Mexicului, cutremurul fiind resimţit până în El Salvador. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 68 de kilometri, în apropierea coastei Pacificului şi graniţei Mexicului cu Guatemala.

22 ianuarie – Cutremur violent cu magnitudinea 6,6 s-a produs în sudul localităţii Raba din Indonezia, în largul insulei Sumbawa, la scurt timp după un alt seism înregistrat în această regiune. Epicentrul cutremurului a fost stabilit la o adâncime de 36 kilometri, la circa 230 de kilometri sud de Raba, în estul insulei care face parte din provincia Nusa Tenggara de Vest.
20 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe Richter a lovit regiunea de centru-nord a Chile. Centrul naţional de seismologie a informat că mişcarea telurică s-a produs la ora 01.33 GMT, la „32 de kilometri nord-vest de Tongoy”, circa 430 de kilometri nord de Santiago de Chile. Două persoane în vârstă, un bărbat şi o femeie, au decedat în urma unei crize cardiace.
18 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în largul Insulei Clipperton din Oceanul Pacific, la 688 kilometri est sud-est de insula nelocuită din estul Oceanului Pacific, în largul coastelor Americii Centrale.
5 ianuarie – Cutremur violent cu magnitudinea 6,8 a lovit statul brazilian Acre, de la graniţa cu Peru, a informat USGS. Seismul a avut loc la o adâncime de 575 kilometri, în regiunea Amazonului, la 89 de kilometri vest de oraşul Tarauacá, au indicat seismologii de la Universitatea din Brasilia.

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'