Propunerea a fost făcută de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, supranumit ”ministrul grindă”.
Sume importante au fost alocate și pentru ajutoarele sociale, dar și pentru diverse așa-numite cheltuieli ”urgente” ale primăriilor. Cei mai mulți bani au fost alocați primăriilor PNL, dar sunt multe localități cu edili PSD și PMP care au primit bani, potrivit stiripesurse.
Cei mai mulți bani au fost alocați primarilor din județele Iași, Vrancea, Tulcea și Teleroman.
Guvernul a aprobat vineri alocarea a peste 6,6 milioane lei pentru înfiinţarea unor perdele forestiere de protecţie a Autostrăzii A2, judeţele Călăraşi şi Ialomiţa şi DN 2B, judeţul Brăila, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
”La iniţiativa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de vineri, 4 decembrie 2020, hotărârile privind aprobarea amplasamentelor şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes naţional – pentru perdele forestiere de protecţie a Autostrăzii A2, în judeţul Călăraşi, de pe raza localităţii Borcea şi în judeţul Ialomiţa, de pe raza localităţilor Feteşti şi Stelnica, precum şi pentru cele de pe raza localităţilor Ianca şi Traian din judeţul Brăila. În total, în urma aprobării celor două Hotărâri vor fi împădurite peste 57 ha de pădure”, anunţă ministerul.
Prin aceste hotărâri ale Guvernului s-au aprobat amplasamentul lucrărilor, sursa de finanţare, declanşarea procedurii de expropriere, lista proprietarilor cunoscuţi, sumele individuale cuvenite proprietarilor şi termenul în care sumele individuale aferente despăgubirilor se virează proprietarilor de imobile.
“România are nevoie de aceste perdele pe autostrăzi şi drumuri naţionale pe o lungime totală de 1.750 de km, adică circa 5.250 de ha. În prezent, avem documentaţie tehnică pentru 700 de ha din necesarul de perdele de protecţie. Este un proiect mare, care trebuie continuat an de an. Perdelele sunt garanţia protecţiei drumurilor şi siguranţei traficului, în mod special în vârfurile sezonului de iarnă, dar şi pe timpul verii, atunci când acţionează împotriva fenomenului de deşertificare, precum şi ca bariere în calea prafului transportat de vânt”, a menţionat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.