Proteste violente în Franța. De altfel, manifestaţii violente sunt și în alte orașe din Franța, nu doar în Paris. Protestatarii cer renunțarea la prevederea care interzice difuzarea și distribuirea imaginilor care pot constitui dovezi ale abuzurilor poliției în timpul intervențiilor.
Mai mulți polițiști au fost cercetaţi, după ce au apărut imagini cu modul în care au lovit neprovocați un cetățean pașnic. Marea problemă a acestor manifestări sunt însă grupurile de anarhiști care profită de manifestații de amploare, pentru a provoca și ataca forțele de ordine, cum se întâmplă și acum.
Cei care sprijină legea spun că ofițerii de poliție și familiile lor au nevoie de protecția în fața hărțuirii, atât online cât și fizic în momentul în care sunt la datorie.Gurile rele susţin că legea ar încălca libertatea jurnaliștilor de a relata și îngreunează tragerea la răspundere a poliției pentru abuzuri precum folosirea exesivă de forță – îngrijorare în creștere, spune digi24.ro.
Articolul controversat pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 euro difuzarea ”imaginii feţei sau a oricărui alt element de identificare” al forţelor de ordine în timpul intervenţiei lor atunci când ea aduce ”atingere” integrităţii lor ”fizice sau psihice”.
În urmă cu mai multe zile, doi jurnaliști au fost reținuți în cadrul unui protest care a dus la confruntări cu poliția în timp ce parlamentarii din Adunarea Națională au început să dezbată articolul de lege care este susținut de partidul președintelui Emmanuel Macron și de aliații săi parlamentari.
Articolul a trecut de prima lectură vineri și va fi o a doua lectură marți. Apoi merge la Senat pentru dezbatere înainte de a deveni lege. Un amendament guvernamental, adoptat vineri de parlamentari cu 146 de voturi pentru şi 24 de voturi contra, precizează că măsura nu poate aduce ”prejudicii dreptului la informare”.
Premierul Jean Castex a spus că va ”elimina orice ambiguitate cu privire la intenția garantării respectului pentru libertățile publice în timp ce îi protejează mai bine pe polițiști și jandarmi, care asigură protecția populației. Noua lege privind ”securitatea globală” viza iniţial extinderea spaţiului de acţiune al poliţiilor municipale şi structurarea mai bună a sectorului securităţii private.
Citeşte şi: Proteste violente în Franţa, împotriva restricţiilor din pandemie. Mii de oameni s-au bătut cu poliţia