Consiliul Legislativ, record naţional: şefii durează veşnic, nu există durată a mandatului şi nici procedură de revocare

De exemplu, preşedintele Consiliului Legislativ a fost numit în 2001, ceea ce înseamnă că este în funcţie de 19 ani, informează g4media.ro.
Romania TV
10 feb. 2020, 17:59
Consiliul Legislativ, record naţional: şefii durează veşnic, nu există durată a mandatului şi nici procedură de revocare

Consiliul Legislativ (CL) este singura instituție din România ai cărei șefi – președintele și președinții de secții – sunt numiți în funcție pe viață. În legea de funcționare a instituției nu este prevăzută o durată a mandatului acestora și nici nu există o procedură de revocare din funcție.

De altfel, președintele Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu, a fost numit în funcție în urmă cu 19 ani, în 2001, de Parlamentul dominat de PSD-ul condus de Adrian Năstase, în urma alegerilor din 2000.

Legea de funcționare a Consiliului Legislativ este Legea 73 din 1993 şi prevede doar procedura de numire în funcție a conducerii instituției.

Potrivit articolului 9 alineatul (2) al actului normativ, „Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere”.

Legea mai prevede că ”funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier şi de expert sunt incompatibile cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior”.

”Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier sau de expert încetează prin demisie, în caz de încălcare a prevederilor art. 20, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege”, se mai arată în legea de funcționare a CL, la articolul 21.

Contrar legilor de funcționare a celorlalte instituții din România, actul normativ care vizează Consiliul Legislativ nu prevede nici cât este durata mandatului și nici o procedură de revocare a șefilor CL.

Singura persoană din conducerea Consiliului Legislativ care are CV-ul publicat pe site este secretarul general al instituţiei. Despre ceilalți șefi ai CL nu se știe aproape nimic.

Consiliul Legislativ a ajuns recent în atenția publică pe fondul controversei adoptării de către Guvernul Orban, săptămâna trecută, a celor 25 de ordonanțe de urgență. Dintre acestea, doar trei au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare, restul fiind blocate deoarece Consiliul Legislativ nu a emis avizele obligatorii.

Potrivit unei note transmise Guvernului, CL susține că o parte din ordonanțele de urgență adoptate marțea trecută, au ajuns pe masa sa a doua zi, miercuri, când guvernul a fost demis prin moțiune și atrage atenția că un guvern demis nu poate adopta ordonanțe de urgență.

Pe de altă parte, liberalii, prin vocea secretarului general al guvernului, Antonel Tănase, spun că au transmis ordonanțele de urgență la Consiliul Legislativ înainte de adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament.

Citeşte şi: Ludovic Orban, anunţ de ultimă oră. OUG-urile adoptate în ultima şedinţă de Guvern vor fi trimise spre Monitorul Oficial

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Unde trebuie să pui litiera pisicii. Acesta este locul cel mai potrivit, se va simți în deplină siguranță
Capital.ro
A murit un mare actor. E o tragedie. Ne-a părăsit mult prea devreme: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Pensionare în România cu 15 ani mai devreme, Ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, cât trebuie să cotizezi
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ninge ca în decembrie. Și asta nu-i nimic. Ce ne așteaptă în următoarele zile
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fericire pentru Elena Udrea. Vestea minunată primită direct în închisoare. Alexandrov i-a confirmat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale