Alegeri parlamentare 2020. Ziua care decide politica românilor în următorii ani

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege viitorii deputaţi şi senatori care vor face parte din Legislativ în următorii patru ani. Cele 18.802 de secţiile de votare din România s-au deschis de la ora 7.00, procesul de votare urmând să se încheie la ora 21:00. În străinătate votul a început deja de vineri, de la ora 20:00 ora României, desfăşurându-se pe durata a două zile.
Iulian Tudor
06 dec. 2020, 06:05
Alegeri parlamentare 2020. Ziua care decide politica românilor în următorii ani

Alegeri parlamentare 2020. Secţiile de votare din ţară s-au deschis duminică, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlament, în următorii patru ani. Românii cu drept de vot sunt așteptați să aleagă deputații și senatorii care îi vor reprezenta în Camera Deputaților și în Senat în următorii 4 ani. Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi – duminică, de la ora 7,00 până la 21,00.

Duminică vor fi aleşi cei 136 de senatori şi 329 de deputaţi, poziţii la care aspiră 7.136 de candidaţi – 4.659 la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat.

Alegeri parlamentare 2020. Cum poți afla la ce secție de votare ești arondat?
Accesează www.registrulelectoral.ro, introdu datele personale și vei afla secția de votare la care ai fost arondat, inclusiv adresa acesteia.

„Menţionăm că toate birourile electorale ale secţiilor de votare au preluat de la instituţiile prefectului materialele necesare desfăşurării scrutinului şi au efectuat, între orele 18,00 – 20,00, operaţiunile preliminare zilei alegerilor, inclusiv înregistrarea cererilor pentru urna specială (mobilă). Lista interactivă a celor 18.802 secţii de votare organizate pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020 poate fi consultată accesând următorul link: „, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă seară, de AEP.

În context, preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, face un apel către toţi participanţii la procesul electoral să respecte măsurile de distanţare fizică şi regulile de protecţie sanitară impuse de autorităţi.

Exit poll alegeri parlamentare 2020 Diaspora: 65.454 de alegători au votat până la ora 00.00

De asemenea, acesta le mulţumeşte tuturor celor angrenaţi în operaţiunile electorale- peste 37.000 de preşedinţi şi locţiitori, aproximativ 23.000 de operatori de calculator şi peste 150.000 de reprezentanţi ai partidelor politice- pentru implicarea de care au dat dovadă în activitatea de pregătire a secţiilor de votare, îndemnându-i să îşi desfăşoare în continuare activitatea „cu responsabilitate şi corectitudine”.

„Totodată, oficialul AEP mulţumeşte partenerilor instituţionali implicaţi în organizarea alegerilor parlamentare, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Naţional de Statistică, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Poşta Română, precum şi tuturorprefecturilor şi primăriilor pentru eforturile depuse în vederea organizării unui scrutin electoral fără incidente”, menţionează sursa citată.

Preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu-Buică, aflat în izolare după ce a fost confirmat cu COVID-19, a solicitat urna specială pentru a vota la alegerile parlamentare de duminică.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că preşedintele instituţiei, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a transmis Biroului electoral al secţiei de votare nr. 334 din Bucureşti, cererea pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile), însoţită de documentele care atestă imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare ca urmare a depistării pozitive cu virusul SARS-CoV-2, precum şi de copia actului care dovedeşte reşedinţa în Bucureşti.

Klaus Iohannis, apel la români cu o seară înaintea alegerilor. Îndemnul la vot scris cu fontul și culorile PNL

Oficialul AEP, reiterează apelul către alegători de a se informa corect cu privire la exercitarea dreptului de vot la acest scrutin şi să consulte site-ul Autorităţii, www.roaep.ro, canalul de YouTube şi pagina de Facebook şi îi îndeamnă, totodată, pe aceştia, să se prezinte la urne şi să respecte măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară.

Alegeri parlamentare 2020. Cu ce acte de identitate poți vota la secțiile de votare din România

Alegeri parlamentare 2020. Potrivit Deciziei 35/2020 a BEC, alegătorii pot vota cu documente al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu:

– cartea de identitate
– cartea electronică de identitate
– cartea de identitate provizorie
– buletinul de identitate
– pașaportul diplomatic
– pașaportul diplomatic electronic
– pașaportul de serviciu
– pașaportul de serviciu electronic
– carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare

Exit-poll-uri la închiderea urnelor

Patru institute şi societăţi au fost acreditate de Biroul Electoral Central să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne duminică, la alegerile parlamentare.

Astfel, vor face exit-poll-uri la nivel naţional Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE, precum şi Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS.

Au mai fost acreditate pentru efectuarea de sondaje de opinie la nivel naţional şi societăţile SC Megatronic World Productions SRL şi Ana Events & PR SRL.

Alegeri parlamentare 2020. Iată cum arată buletinele de vot pentru scrutinul din 6 decembrie
Potrivit BEC, operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în zona de protecţie de 50 de metri a acesteia, fără a intra în interiorul localului de vot.

Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.

Rezultatele exit-poll-urilor la alegerile de duminică vor fi anunţate la ora 21,00, după închiderea urnelor.

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la vot pentru a alege noul Parlament pentru următorii 4 ani.

Alegeri parlamentare 2020. Ce este pragul electoral, cum se calculează și cine îl trece

Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

Pragul electoral alternativ înseamnă că un partid trebuie să obițină cel puțin 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.

Prin sintagma „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali” se înţelege că pentru a îndeplini condiţia de prag electoral un competitor trebuie să obţină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele patru circumscripţii electorale.

De asemenea, condiţia de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului.

Aceste prevederi nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional.

Alegeri parlamentare 2020. Candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat

În total, au fost depuse 1.147 de liste de candidaţi şi candidaturi independente, la Camera Deputaţilor şi Senat. Comparativ cu 2016, când numărul candidaţilor era de 6.476, anul acesta pe liste se află 7.136 de nume.

Dintre aceştia:

4.659 candidează la Camera Deputaţilor (CDep)
2.477 candidează la Senat
În ceea ce priveşte partidele care se luptă pentru locurile din Parlament, situaţia se prezintă în felul următor:

PMP – 641 candidaţi
PNL – 640 candidaţi
Pro România – 639 candidaţi
PSD – 631 candidaţi
Alianţa USR-Plus – 616 candidaţi (separat, USR – 390 de candidaţi / Plus – 226 de candidaţi)
Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR) – 621 candidaţi
Partidul Ecologist Român – 620 candidaţi
Doar 42 de candidaţi independenţi s-au înscris pentru Camera Deputaţilor şi unul singur pentru Senat.

Competiţia este mare, mai ales în judeţul Brăila, unde pentru Camera Deputaţilor se întrec 19,8 candidaţi pe loc. La polul opus, cea mai slabă luptă pentru Camera Deputaţilor se dă în Buzău, cu doar 9 candidaţi pe un loc.

Tot Brăila e în fruntea clasamentului şi când vine vorba despre Senat, cu 27,5 candidaţi pe un loc. În schimb, cea mai slabă competiţie va avea loc în judeţul Prahova, unde s-au înregistrat 11,8 candidaţi pe un loc.

Câte voturi trebuie să strângă un independent ca să intre în Parlament

Numărul de voturi necesar independenților pentru a prinde mandatul de parlamentar depinde de mai mulți factori: circumscripția în care aceștia candidează, dacă au optat pentru Camera Deputaților sau pentru Senat și, nu în ultimul rând, numărul celor ce se vor prezenta la urne.

La atribuirea mandatelor sunt luați în considerare doar candidații independenți care au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care au candidat. Ce înseamnă acest coeficient electoral? Rezultatul împărțirii dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul senatorilor, respectiv deputaților care vor fi aleși în respectiva circumscripție.

Alegeri parlamentare 2020. Se votează în condiții atipice, de pandemie Covid-19!
Ce înseamnă asta? Că votarea se va desfășura respectând condiții speciale de protecție, așa cum au fost stabilite de autorități, după cum urmează:

– purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura
– asigurarea distanţării fizice de minimum un metru (1 m)

– dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;

– amplasarea, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluţie dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum şi a recipientelor unde se vor arunca măştile şi mănuşile folosite;

– asigurarea personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare şi care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia;

– asigurarea termometrelor noncontact şi a materialelor de protecţie sanitară, precum şi a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare;

– preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15;

– accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum un metru între persoane;

– alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi în localul de vot şi la ieşirea din acestea;

– alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile;

– pentru a fi identificat de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi de membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura;

– alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secţiei de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală şi va poziţiona actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secţiei de votare să nu fie necesară;

– se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT”. Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora;

– după exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate;

– numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?