Potrivit Eurostat, dintre cei circa 553.800 oamenii de ştiinţă din România, 326.000 erau bărbaţi şi 227.000 femei.
Bărbaţii domină însă cu 79% sectorul manufacturier. Raportul dintre sexe este mult mai echilibrat în sectorul serviciilor, mai exact 54% dintre angajaţi sunt bărbaţi şi 46% femei, la nivel european.
Pe primul loc în clasament este Lituania, cu un procent de 57% femei angajate în domeniul ştiinţific, urmată de Bulgaria cu 52%.
România se situează în centrul clasamentului, prezentând cifre egale cu media ţărilor Uniunii Europene (58% bărbaţi şi 41% femei). Ţările cu cele mai mici procente de femei oameni de ştiinţă şi ingineri sunt Finlanda şi Ungaria (sub 30%).
La nivel global, sub 30% dintre oamenii de ştiinţă sunt femei, conform rapoartelor ONU.
În ultimii 15 ani, comunitatea internaţională a depus multe eforturi pentru a inspira şi a implica femeile şi fetele în ştiinţă. Cu toate acestea, ele continuă să fie excluse de la participarea deplină în domeniu.
Conform datelor UNESCO, doar aproximativ 30 la sută dintre fete aleg domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică (STEM) în învăţământul superior.
La nivel global, numărul studentelor este deosebit de scăzut, în TIC (3%), ştiinţe naturale, matematică şi statistică (5%) şi în inginerie, fabricaţie şi construcţii (8%).
Printre obiectivele marcării Zilei Internaţionale a Fetelor şi Femeilor cu Activităţi în Domeniul Ştiinţei se află: stoparea tuturor formelor de discriminare faţă de fetele şi femeile din domeniul ştiinţei şi nu numai; toate fetele să beneficieze în mod gratuit, echitabil şi calitativ de o educaţie ştiinţifică primară şi secundară.
De asemenea, asigurarea accesului egal al tuturor femeilor la o educaţie accesibilă şi de calitate tehnico-ştiinţifică, profesională şi terţiară, inclusiv cea la nivel de universitate; creşterea substanţială a numărului de femei de toate vârstele care au competenţe relevante, inclusiv competenţe tehnice şi profesionale, pentru ocuparea forţei de muncă, locuri de muncă decente şi antreprenoriat.
„Pentru a ne ridica la provocările secolului XXI, trebuie să ne valorificăm întregul potenţial. Aceasta necesită demontarea stereotipurilor de gen. În această zi internaţională a femeilor şi fetelor în ştiinţă, să ne angajăm să punem capăt dezechilibrului de gen în ştiinţă”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.
Ziua Internaţională a Fetelor şi Femeilor în Ştiinţă a fost marcată pentru prima dată la 11 februarie 2016, la sediul central din New York al ONU.
Citeşte şi: Ceasul Apocalipsei: Omenirea mai are 100 de secunde de viaţă!