„Astăzi, propunerile pentru aceste funcţii au primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori din cadrul CSM. Am tras semnale de alarmă cu privire la această problemă încă de la declanşarea procedurii de selecţie. Am arătat că primul pas care trebuia făcut era modificarea legii în acord cu recomandările MCV, prin adoptarea unei proceduri de numire a procurorilor de rang înalt pe criterii clare şi transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneţia, astfel încât influenţa politică să fie diminuată. De asemenea, unele asociaţii profesionale ale magistraţilor au criticat modalitatea în care a procedat Ministerul Justiţiei şi au avut obiecţii chiar şi asupra persoanelor selectate”, arată deputatul, într-o postare pe Facebook.
El adaugă că persoanele care vor deţine aceste funcţii trebuie să fie în afara oricăror suspiciuni şi să aibă şi girul corpului profesional din care fac parte.
„Experienţele pe care le-am avut când miniştri erau Iordache şi Tudorel Toader au determinat Comisia Europeană să includă în cadrul raportului MCV şi recomandarea respectării avizelor negative ale CSM cu privire la numirile procurorilor de rang înalt până la modificarea procedurilor legale de numire. Trimiterea acestor propuneri către Preşedintele României în vederea numirii în funcţiile de Procuror General şi de procuror-şef DIICOT ar încălca în mod flagrant aceste recomandări MCV şi nu ar face decât să repete greşelile impardonabile din epoca Iordache – Toader. Seriozitatea şi pregătirea unui ministru, dublate de puterea şi buna-credinţa ale unui preşedinte, nu sunt garanţii suficiente dacă procedurile de numire au la bază factorul politic şi dacă însuşi sistemul judiciar nu acceptă aceste propuneri”, susţine deputatul USR.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, numirea Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi numirea Giorgianei Elena Hosu în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Cele două, propuse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru aceste funcţii, au susţinut, marţi, interviul la CSM. Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.