Structura anului școlar 2020-2021. Iată cum este structurat anul şcolar 2020-2021, potrivit edupedu.ro. Are 34 de săptămâni, după cum urmează:
Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
Vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie 2020 și se încheie pe 10 ianuarie 2021.
În perioada iernii, elevii au și o vacanță intersemestrială, de o săptămână, din 30 ianuarie până la 7 februarie 2021.
Vacanța de primăvară va avea două săptămâni, acordate în două perioade distincte:
De Paștele Catolic (4 aprilie) în perioada: 2 – 11 aprilie
Citeste si Creşele din municipiul Braşov ar putea fi redeschise după alegeri
De Paștele Ortodox (2 mai) în perioada: 30 aprilie – 9 mai
Programul național ‚‚Școala Altfel’’ se va desfășura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.
Vacanța de vară începe la 18 iunie 2021, următorul an școlar, 2021-2022, urmând să înceapă la o dată din septembrie 2021 care, în acest moment, nu a fost încă stabilită.
Până atunci, elevii și profesorii vor mai avea o zi liberă de 1 iunie 2021, Ziua Copilului (cade într-o zi de marți).
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021. Bacalaureatul începe la 14 iunie cu probele orale și continuă din 28 iunie cu probele scrise, rezultatele fiind așteptate la 5 iulie.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri. Elevii de clasa a VIII-a încep examenul de Evaluare națională în 22 iunie, iar rezultatele sunt așteptate în 29 iunie.
Mai multe ţări din Europa au redeschis şcolile după lockdown-ul iniţial, după care le-au reînchis, odată cu explozia numărului de cazuri din ultimele luni. În Suedia, țară care, până de curând, a refuzat să impună restricţii dure, elevii de liceu vor învăţa exclusiv online până pe 6 ianuarie 2020. Restul elevilor vor veni în continuare la școală, scrie edupedu.ro
Autorităţile germane au luat decizia testării până la 9.000 de elevi și copii de grădiniță, profesori și educatori din districtul Hildburghausen din landul Turingia, potrivit Suddeutsche Zeitung, care citează DPA. Acesta este unul dintre districtele germane unde autoritățile locale au decis închiderea școlilor.
Slovacia va începe să deschidă treptat, începând de săptămâna viitoare, gimnaziile și liceele, mai întâi cu o fază pilot în care vor putea face acest lucru școlile care apelează la testarea rapidă a elevilor și părinților lor. În Slovacia, școlile primare au continuat să funcționeze, în timp ce elevii mai mari au învățat online în ultimele săptămâni.
Cehia a fost prima țară UE care a închis complet școlile în această toamnă și una dintre cel mai grav lovite de noul val al pandemiei. Autorităţile de aici au decis redeschiderea şcolilor săptămâna viitoare, elevii mai mari urmând să se întoarcă la clasă cu obligația de a purta mască și de a asigura distanța fizică.
Școlile și grădinițele din Austria urmează să se redeschidă luni, 7 decembrie. În aceste instituţii, măștile vor fi obligatorii pentru elevii de peste 10 ani, iar elevii vor veni la şcoală în ture, pentru a limita numărul de elevi la clasă. Elevii mari și studenții vor continua să învețe online.
În Țara Galilor, rata de infectare în școli este mult sub rata la nivelul întregii populații, ceea ce sugerează că unitățile de învățământ nu sunt un motor al epidemiei, ci resimt creșterea numărului de cazuri în afara lor, în comunitate.
Liceele din Italia, închise în ultimele săptămâni, sunt așteptate să reia predarea față în față din 7 ianuarie.