Exit-poll-urile bagă partidele în şedinţă. Îngrijorare mare la PNL şi USR-PLUS. Mesaj de ultimă oră al lui Orban

La cum arată cifrele la nouă ore de la deschiderea urnelor în ţară, riscăm să avem în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate, anunta USR PLUS, în timp ce PNL a intrat în şedintă.
Filip Stan
06 dec. 2020, 17:36
Exit-poll-urile bagă partidele în şedinţă. Îngrijorare mare la PNL şi USR-PLUS. Mesaj de ultimă oră al lui Orban
Exit-poll-urile

Exit-poll:

PSD – 31,1%
PNL – 28,7%
USR – 15,3%
UDMR – 6%
AUR – 5,7%
PMP – 5%
PRO – 5%

Se pare că ar fi o serie de îngrijorări la PNL, după exit-poll. Prezenţa la vot pe ţară la scrutinul parlamentar a fost, duminică, până la ora 16.00, de 22,43%, adică 4.080.404 alegători, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central.

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia tuturor reprezentanţilor din secţiile de votare că este ilegală semnarea proceselor verbale în alb înainte de închiderea votării şi numărarea tuturor voturilor, fiind reclamate deja mai multe astfel de cazuri în Sectorul 5 din Bucureşti. Oficialii PNL au sesizat deja POliţia cu privire la 7 astfel de situaţii.

Prim-ministrul Ludovic Orban (PNL) îi îndeamnă pe români să meargă să voteze, duminică, subliniind că „următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secţiuni cât mai largi din societate”.”Dragi români, mai sunt peste trei ore până la închiderea secţiilor, timp suficient pentru a vă exprima dreptul fundamental de a vota. Vor urma patru ani fără alegeri. Patru ani în care este mai important ca niciodată să avem un Parlament responsabil şi un Guvern competent la conducerea României. Avem de valorificat oportunităţi fără precedent în istoria noastră recentă. Nu rataţi şansa de a decide viitorul României. Votul dumneavoastră de astăzi va face diferenţa dintre o Românie respectată la nivel internaţional şi una izolată. Dintre o Românie care îşi respectă cetăţenii şi una care îi alungă peste hotare. Dintre o Românie dezvoltată, modernă şi încrezătoare în forţele sale şi una coruptă, săracă şi lipsită de perspectivă”, a scris premierul pe pagina sa de socializare, informează Agerpres.

El susţine că, „în urmă cu patru ani, prezenţa scăzută la vot a generat un Parlament cu un deficit considerabil de legitimitate”.

„Nu trebuie să repetăm greşeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetăţenii cu drept de vot nu au participat la alegeri. Următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secţiuni cât mai largi din societate. Iar acest lucru nu va fi posibil fără o participare mai numeroasă la vot din partea dumneavoastră”, subliniază şeful Executivului.

Exit-poll-urile aduc îngrijorare lu la USR. Alianţa USR-PLUS afirmă că, la cum arată cifrele la nouă ore de la deschiderea urnelor în ţară, ”riscăm să avem în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate”. Formaţiunea face un apel pentru prezenţa la urne.

Exit-pollul care răstoarnă lista. Marea surpriză a alegerilor parlamentare. O nouă forţă politică apare în România

”La cum arată cifrele la nouă ore de la deschiderea urnelor în ţară, riscăm să avem în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate. Aceasta deşi miza este una uriaşă: alegerile de azi determină atât componenţa Legislativului, cât şi a viitorului Guvern. Şi, implicit, cum va fi viaţa în România în următorii ani. Vrem o ţară ca afară sau una din care tot mai mulţi români pleacă? Vrem un trai decent în propria ţară şi trimitem în Parlament oameni capabili să atingă acest obiectiv sau îi lăsăm pe aceiaşi politicieni să ne decidă soarta?”, este mesajul transmis, duminică, de USR PLUS.

Formaţiunea face un apel pentru prezenţa la vot: ”Luaţi cartea de identitate, masca, gelul dezinfectant şi pixul şi daţi o fugă până la secţia de votare. Miza este prea mare pentru a sta acasă”.

Şi Dan Barna, liderul USR, aflat în izolare la domiciliu a postat un mesaj video în care îndeamnă românii să meargă la vot şi să-şi îndemne rudele şi cunoscuţii să facă la fel.  La ora transmiterii acestei ştiri, prezenţa la urne este de 24,83 %.

Și lideru USR-PLUS, Dacian Cioloș, a avut un mesaj de mobilizare: „În mod clar, mobilizarea dumneavoastră, a celor care vor ca România să nu mai stea în stradă în următorii ani, ci să se schimbe în bine, e cea care poate face diferența în următoarele ore.

Haideți la vot și vă rog spuneți asta și celor din preajma dumneavoastră, ca să nu o luăm de la capăt cu 2017”, a spus Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Exit-poll-urile Media estimărilor pentru ora 16

Estimările cercetărilor sociologice din ziua voturlui arată că atitudinea electoratului este una anti-Iohannis, afirmă consultantul politic Cozmin Guşă. Acesta prezintă o medie a estimărilor pentru ora 16.00.
„MEDIA ESTIMĂRILOR PENTRU ORELE 16.00:PSD 31%, PNL 28,5%, USR-PLUS 15,5%, UDMR 6%, AUR 6%, PRO ROMÂNIA 5%, PMP 4,5%.

Devine clară atitudinea anti-Iohannis!”, scrie Cozmin Guşă pe Facebook.

Exit-poll-urile diferă de  sondajele  de  opinie

Cinci sondaje de opinie au fost vehiculate în timpul campaniei electorale, ultima măsurătoare fiind prezentată pe 3 decembrie de publicația americană Politico. G4Media a centralizat datele din toate cele șase sondaje realizate de Politico, de PNL, IRES, IMAS, IRSOP, Sociopol.

1.Sondajul Politico (publicație americană cu sediul la Bruxelles)

PNL 31%, PSD 28%, USR PLUS 16%, Pro România 7%, UDMR 4%, PMP3%

2. Sondaj intern PNL (date obținute pe surse de G4Media.ro)
PNL 29-31%, PSD 27%, USR 23%, AUR 6.5%, UDMR 5.5%, Pro Ro 4.2, PMP 3%

Notă: Nu e clar în ce perioadă a fost făcut sondajul liberalilor, pe ce eșantion.

3. Sondaj IRES (Vasile Dâncu)

PSD 35%, 32% PNL, USR PLUS 16%, Pro România 7%, UDMR 3%, PMP 3%, AUR 3%

4. Sondaj IMAS (Alin Teodorescu)

PNL 28,5%, PSD 23,6%, USR PLUS 18%, Pro România 9,5% UDMR 5,1%, PMP 4,6% d

Notă: Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 6-27 noiembrie 2020 , pe un eșantion de e 1.010 persoane cu vârste de 18 ani și pesteși are o marjă de eroare de :+/- 3.1%.

5. Sondaj IRSOP

PNL 33%, PSD 30%, USR-PLUS 17%, Pro România 7%, UDMR 5%, PMP 3%

Notă: Sondajul a fost realizat de IRSOP în luna noiembrie, potrivit RFE Moldova

6. Sondaj Sociopol (Mirel Palada) Într-un text publicat în 2 decembrie în Timpul (publicație din R Moldova) de sociologul Mirel Palada (Sociopol) în ziarul Timpul au fost vehiculate următoarele cifre: PNL 29%, PSD 28%, USR PLUS 13%, AUR 7%, Pro România 6%, UDMR 6%, PMP 3%.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!