Un flux de aer rece stă încă în zona cercului polar, iar acesta ajută la îngheţarea unor părţi importante din Oceanul Arctic şi împrejurimile acestuia. Experţii spun că procesul de îngheţare se prelungeşte până la mijlocul lunii martie, după care începe un dezgheţ lent. Graficele ultimilor ani arată că cel mai redus strat de gheaţă la Polul Nord s-a consemnat în septembrie 2012.
Ultimele analize arată că procesul de îngheţ este mai puternic decât în ultimii ani, astfel că vom avea cel mai gros strat de gheaţă din ultimii 11 ani, asta în ciuda încălzirii globale clamate de o parte a experţilor, de asemenea pe baza măsurătorilor meteorologice.
Citeşte şi ORA DE VARĂ 2020. Brexitul bulversează fusul orar în Europa
În tot acest timp, România are parte de temperaturi de primăvară, de 12-14 grade Celsius în sudul şi vestul ţării. Pentru weekend este aşteptată o scădere cu aproximativ două grade, însă va fi în continuare plăcut afară, ţinând seama de data din calendar. După cum anunţă meteorologul Florinela Georgescu, de la ANM, începutul săptămânii viitoare va fi marcat de creşteri spectaculoase în termometre, ajungându-se după-amiaza la 17-18 grade Celsius.
Creşterea stratului de gheaţă, septembrie 2019-februarie 2020:
Grosimea stratului de gheaţă, septembrie 2019-februarie 2020: