Ghizdeanu este vizat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar în care ar fi falsificat procese verbale de alocare a unor bani de la stat, au declarat surse judiciare pentru pentru G4Media.ro.
Fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză a fost citat joi la Parchet pentru a fi pus sub acuzare.
Este vorba despre sume de bani alocate din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019 pentru a acorda baronilor locali bani de la bugetul de stat, notează sursa citată.
Conform unui document obținut de Digi24, Ion Ghizdeanu a aprobat mai multe împrumuturi către 17 localități, imediat după învestirea Guvernului Orban, înainte să fie schimbat din funcție.
FDI era gestionat de Comisia Național de Prognoză. Guvernul condus de Ludovic Orban a desființat Fondul și l-a înlocuit din funcție de Ghizdeanu.
Procurorii au efectuat miercuri mai multe percheziţii în judeţul Olt, în acest dosar. Anchetatorii au ridicat documente care au legătură cu licitaţiile pentru lucrări de infrastructură finanțate din FDI. Lucrările realizate în opt localităţi au fost câştigate de firma SC Old & New Construct SRL, deținută de Livia Elena Ungureanu și administrată de Mircea Ungureanu, potrivit portalului Confidas.
Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) a fost lansat de Guvern și Comisia Națională de Prognoză în primăvara anului 2019. Fondul era gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, condusă la acel moment de către Ion Ghizdeanu și subordonată premierului Dăncilă.
Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.
Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.