Şeful statului a menţionat în documentul trimis CCR că nu există niciun blocaj instituţional, după ce l-a nominalizat a doua oară pe Ludovic Orban ca premier. Klaus Iohannis a comparat situaţia politică actuală cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2009.
„În octombrie 2009, Guvernul condus de Emil Boc a fost demis ca urmare a moțiunii de cenzură. (…) Președintele României l-a desemnat pe domnul Emil Boc, adică pe premierul demis de Parlament în urmă cu două luni, drept candidat la funcția de prim-ministru”, precizează Klaus Iohannis în punctul de vedere trimis CCR.
Klaus Iohannis a răspuns criticilor care îl acuză că blochează activitatea instituţiilor.
„Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin a bloca se înțelege a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze. Or, prin emiterea decretului de desemnare (…) Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale.”, susţine Klaus Iohannis.
Mai mult, Klaus Iohannis susţine că a luat măsuri pentru a evita un blocaj.
„Președintele a acționat în sensul evitării unui blocaj instituțional. Prin desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, Președintele și-a realizat atribuția constituțională, declanșând procedura de învestitură a Guvernului și oferind Parlamentului posibilitatea realizării propriilor competențe. Parlamentul are nu numai mecanismul constituțional, ci chiar obligația exprimării unui vot cu privire la cererea de acordare a încrederii Guvernului”
Argumentele preşedintelui apar în punctul de vedere transmis vineri Curții Constituționale, care a fost sesizată de către Marcel Ciolacu și Titus Corlățean cu privire la posibilitatea existenței unui conflict instituțional între Parlament și președinte în urma nominalizării de către Iohannis, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier.
„Atribuția Președintelui României de a desemna candidatul pentru funcția de prim-ministru este una proprie și exclusivă, nepartajată cu vreo autoritate publică.”
Potrivit G4media, Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.
”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.