18 preşedinţi de secţii de votare din Olt, urmăriţi penal după referendumul din 29 iulie

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au început urmărirea penală împotriva a 18 preşedinţi de secţii de votare din Olt, precum şi faţă de alte şase persoane, pentru că în ziua referendumul privind demiterea preşedintelui traian Băsescu ar fi introdus în urne buletine de vot suplimentare.
Romania TV
29 oct. 2012, 10:37
18 preşedinţi de secţii de votare din Olt, urmăriţi penal după referendumul din 29 iulie

„La cele 18 secţii de votare ai căror preşedinţi sunt învinuiţii din prezenta cauză, au fost identificate între 10 şi 78 de situaţii de voturi fraudate (per secţie), acestea constând, de regulă, în falsificarea unor semnături pe listele permanente sau suplimentare, în dreptul unor persoane care fie erau plecate din ţară, localitate, fie nu s-au prezentat la vot sau erau chiar decedate”, informează, luni, Parchetul ICCJ.

Sursa citată arată că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat cercetări faţă de preşedinţii unor secţii de votare de pe raza judeţului Olt, precum şi faţă de alte persoane.

Astfel, la data de 23 octombrie 2012, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii: Florentin Silviu Tatomir, preşedintele unei secţii de votare din Piatra Olt (24 acte materiale), Liviu Davidescu, preşedintele unei secţii de votare din Scorniceşti (trei acte materiale), Emilian Păun, preşedintele altei secţii de votare din Piatra Olt (12 acte materiale), Sica Mihai, Valeria Radu, preşedintele unei secţii de votare din Scorniceşti, Sat Rusciori (patru acte materiale), Dragoş Ionuţ Marinescu, preşedintele altei secţii de votare din Scorniceşti (19 acte materiale), Florea Olaru, preşedintele unei secţii de votare din localitatea Chiţeasca (13 acte materiale), Ovidiu Marian Gheorghe, preşedintele altei secţii de votare din Scorniceşti (cinci acte materiale), Elena Tudose, preşedintele unei secţii de votare din Satul Leoteşti (patru acte materiale), Dumitru Radu, Ani Şişu, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia nr. 30, Judeţul Olt (44 acte materiale), Verginica Cumpănaşu, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia electorală nr. 30, Judeţul Olt (două acte materiale), George Cristian Iordache, preşedintele unei secţii de votare din satul Bobiceşti, Ionela Andreea Stanca, Verginica Stanca, Dumitru Ghiţă (două acte materiale), Liviu Porumbelu, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia 30, Judeţul Olt (trei acte materiale), Georgeta Stîrlea, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia nr. 30, Judeţul Olt (opt acte materiale), Elena Mitran preşedintele unei secţii de votare din localitatea Coloneşti (16 acte materiale), Florina Iova preşedintele unei secţii de votare din localitatea Bălăneşti (16 acte materiale), Maria Sima, preşedintele unei secţii de votare din localitatea Dejeşti (11 acte materiale), Maria Pielaru, preşedintele unei secţii de votare din comuna Coloneşti, sat Gueşti (15 acte materiale), Maria Popescu, preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia electorală nr. 30, Judeţul Olt (şase acte materiale), Florin Diaconescu preşedintele unei secţii de votare din Circumscripţia electorală nr. 30, Judeţul Olt (13 acte materiale) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 54 sau 55 din Legea 3/2000.

Citeşte şi: 67 de persoane, urmărite penal în dosarul Referendumului. Liviu Dragnea, învinuit în acelaşi dosar

Potrivit anchetatorilor, în 29 iulie 2012, învinuiţii au utilizat diferite procedee în vederea introducerii în urne a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prin falsificarea unor menţiuni, fie pe listele permanente, fie pe cele suplimentare, ceea ce a condus la situaţii de vot multiplu, respectiv de voturi fraudate.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi învinuiţi, în sarcina acestora a fost reţinut faptul că, fie conduceau alte persoane la mai multe secţii de votare cu scopul ca acestea să voteze de mai multe ori, fie au votat ele însele de mai multe ori.

În 28 august, Ministerul Public anunţa că trei preşedinţi de secţii de votare, din Drobeta Turnu Severin, Orşova şi Gârla Mare, au fost puşi sub acuzare de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul privind fraudarea referendumului, care au constatat că cele mai multe neregului s-au înregistrat în Mehedinţi.

De asemenea, cercetările declanşate în 20 august 2012 au relevat că procentul cazurilor în care au fost nereguli este semnificativ la nivelul unor secţii de votare de pe raza judeţului Mehedinţi.

Astfel, în acest dosar s-a început urmărirea penală faţă de cei trei preşedinţi de la trei secţii de votare din judeţul Mehedinţi.

De altfel, în luna august, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-a sesizat cu privire la o comunicare suplimentară făcută de şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Constantin Manoloiu, care a fost trimisă de Ministerul Administraţiei şi Internelor Curţii Constituţionale şi în care spunea că nu-şi poate asuma cifra alegătorilor, după ce informase Curtea că aceasta este de peste 18,2 milioane.

Procurorii îi cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe chestorul de poliţie Constantin Manoloiu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, şi secretarul de stat Nicolae Căbulea, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

În 10 august 2012, Parchetul a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

În cauză există indicii că numitul Dobre Victor – Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că „Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor.

Ulterior, Victor Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

Întrucât la data săvârşirii faptelor pentru care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, numitul Victor Paul Dobre avea calitatea de ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

Parlamentul a refuzat ridicarea imunităţii liberalului Victor Paul Dobre.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele eficient. Detaliul pe care multe gospodine nu îl iau în calcul când folosesc acest truc
Capital.ro
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă a fost resimțit
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
IICCMER își exprimă îngrijorarea cu privire la candidatura lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
REPORTAJ Oameni grăbiți, dar cu speranță. Cum văd românii alegerile de anul acesta?