Eurostat. România, în topul ţărilor cu cea mai mare scădere economică din UE

Potrivit unui raport Eurostat, România se află printre ţările cu cea mai mare scădere economică din Uniunea Europeană. Un recul sever a fost înregistrat şi în Grecia, Croaţia, Malta şi Spania.
Loredana Brumă
08 dec. 2020, 15:35
Eurostat. România, în topul ţărilor cu cea mai mare scădere economică din UE

Eurostat. România, în topul ţărilor cu cea mai mare scădere economică din UE. Potrivit datelor publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 4,3% în zona euro şi de 4,2% în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever recul fiind înregistrat în Grecia, Croaţia, Malta, Spania şi România.

Datele reprezintă o redresare parţială, după ce, în trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat o scădere anuală de 14,7% în zona euro şi de 13,9% în UE, cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995.

Citeşte şi EUROSTAT. România este pe primul loc în UE la numărul mare de elevi care îi revin unui învăţător

Eurostat. Irlanda şi Suedia, singurele ţări care au înregistrat creşteri anuale

În trimestrul trei din 2020, cel mai sever declin anual s-a înregistrat în Grecia (minus 11,7%), Croaţia (minus 10%), Malta (minus 9,2%), Spania (minus 8,7%) şi România (minus 6%). Singurele ţări care au înregistrat creşteri anuale în perioada iulie-septembrie 2020 au fost Irlanda (8,1%) şi Suedia (2,7%)..

De asemenea, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creştere de 12,5% şi UE un avans de 11,5%, după un declin de 11,7% şi, respectiv, 11,3%, în perioada aprilie-iunie 2020. Sunt cele mai semnificative creşteri de când se publică aceste date, respectiv 1995, relatează Agerpres.

Toate statele UE pentru care sunt disponibile datele au raportat creşteri în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans fiind în Franţa (18,7%), Spania (16,7%) şi Italia (15,9%), iar cel mai redus ritm de creştere s-a înregistrat în Grecia (2,3%), Estonia şi Finlanda (ambele cu 3,3%) şi Lituania (3,8%).

Citeşte şi Florin Cîţu: „Revenirea în V a economiei României este o certitudine, INS şi Eurostat au confirmat acest lucru”

Economia României a înregistrat o creştere cu 5,6%, în trimestrul trei din 2020

În trimestrul trei din 2020, economia României a înregistrat o creştere cu 5,6%, după un declin de 12,2% în perioada aprilie – iunie 2020.

În perioada iulie-septembrie 2020, cheltuielile finale de consum ale gospodăriilor au crescut cu 14% în zona euro şi cu 13,2% în UE, nivelul formării brute de capital fix a urcat cu 13,4% în zona euro şi cu 11,7% în UE, exporturile au înregistrat un avans de 17,1% în zona euro şi de 17,2% în UE, iar importurile o creştere de 12,3% în zona euro şi de 12,9% în UE.

Pe baza datelor ajustate sezonier, PIB-ul s-a redresat semnificativ în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, dar încă este cu 4,4% sub nivelul de la finalul anului trecut în zona euro şi UE, dar uşor peste nivelul din primul trimestru din 2017.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el: ”Este frumos și unic. Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”
Capital.ro
Românii cu mașini pe motorină, taxați mai puțin. A intrat în vigoare azi, 16 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
România are CEL MAI MARE preț la gaze naturale din regiune! Grecia și Bulgaria sunt în spatele nostru
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Dispar aceste mașini pe benzină. Anunțul a fost făcut
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Tânăr de 19 ani și-a pierdut viața după ce a căzut în lacul Colibița
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...