Motivarea achitării fostului şef ANI, Horia Georgescu: Nu avea atribuţii de evaluat imobile, DNA a inventat paguba

Înalta Curte a publicat motivarea achitării inculpaților din dosarul ANRP 4, în care DNA l-a trimis în judecată pe fostul șef ANI, Horia Georgescu, dar şi pe Ingrid Luciana Mocanu, Marko Attila, Remus Virgil Baciu, Iuoraș Mihnea Remus și Canangiu Cătălin Constantin.
Romania TV
19 feb. 2020, 20:14
Motivarea achitării fostului şef ANI, Horia Georgescu: Nu avea atribuţii de evaluat imobile, DNA a inventat paguba

Înalta Curte a decis, definitiv, achitări pe bandă rulantă în dosarul „ANRP 2”, în care DNA reclama pagube de peste 84 de milioane de euro prin supraevaluarea unor imobile, potrivit Newsweek.ro.

Motivarea Înaltei Curţi arată că nici paguba nu există, nici atribuția acuzaților de a evalua imobilele. 

Potrivit acuzaţiilor DNA, Horia Georgescu, Ingrid Luciana Mocanu, Marko Attila, Remus Virgil Baciu, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraș Mihnea Remus și Canangiu Cătălin Constantin, membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi supraevaluat unele imobile pentru ca, în final, deciziile de despăgubire să fie eliberate la valori mult mai mari decât valoarea reală a imobilelor. 

Înalta Curte arată în motivarea deciziei de achitare pentru abuz în serviciu a tuturor inculpaților că „acuzația formulată prin rechizitoriul parchetului se întemeiază pe premisa existenței unei atribuții de serviciu de verificare a rapoartelor de evaluare din perspectivă tehnică”. Dar, a adăugat ÎCCJ, „Înalta Curte urmează să stabilească în ce măsură atribuțiile de serviciu ale membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, menționate anterior, le permiteau și îi obligau în același timp la o analiză detaliată din perspectivă tehnică.”

Instanța Supremă a constatat, totuși, „că situația membrilor Comisiei Centrale este relativ identică cu circumstanțele în care organele judiciare folosesc cunoștințele unui specialist pentru a verifica un aspect tehnico-științific, respectiv o expertiză sau o constatare tehnico-științifică, cu alte cuvinte se apelează la cunoștințele unui expert specializat într-un anumit domeniu.”

Citeşte şi: DOSARUL ANRP. Horia Georgescu şi Ingrid Mocanu, achitaţi definitiv. Theodor Nicolescu, opt ani cu executare

Judecătorii de la ÎCCJ au scris și că acești experți existau la nivelul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și că acești experți erau cu totul responsabili pentru stabilirea valorilor imobilelor, nu membrii Comisiei Centrale.

Concluzia Înaltei Curți a fost, așadar, logică: „se constată că nu se poate reține încălcarea atribuțiilor de serviciu de către inculpații (…), având în vedere faptul că activitatea de analiză și stabilire a cuantumului final al despăgubirilor nu presupunea o verificare din perspectiva tehnică a rapoartelor de evaluare.”

Partea esențială analizată de către judecători a fost cea a prejudiciului enorm invocat de către DNA. Astfel, se arată în motivare, „Înalta Curte reține că un alt aspect important, indispensabil pentru a se putea reține existența infracțiunii de abuz în serviciu, îl constituie existența unui prejudiciu, a unei pagube. Trebuie menționat aici faptul că în nici un moment (urmărire penală sau la judecarea în fond a cauzei) nu s-a făcut trimitere la componenta referitoare la existența unei vătămări a intereselor legale ale unei persoane, (…) ci doar la existența unei pagube, a unui prejudiciu material adus statului”.

A existat acest prejudiciu adus statului?

Conform DNA (care a analizat, cu ajutorul experților săi, mai multe evaluări făcute de experții ANRP), acest prejudiciu a existat și a fost de aproape 85 de milioane de euro. ÎCCJ „constată că această pagubă creată prin supraevaluare nu este însă certă”, potrivit motivării.

De asemenea, „Înalta Curte reține că rapoartele de constatare întocmite în cursul urmăririi penale sunt practic desființate de către experții judiciari solicitați de instanță, care contestă modalitățile în sine de evaluare folosite de către specialiștii DNA.”

Altfel spus, experții aleși de instanța care a decis condamnarea inculpaților achitați în final au notat că „experții” DNA au făcut niște rapoarte de evaluare fără nici o bază reală, lucru susţinut de următorul pasaj din motivare: „condițiile în care aceste diferențe (dintre evaluarea experților ANRP și cea a celor de la DNA – n.r.) au fost înlăturate de experții judiciari prin considerarea constatărilor tehnice de evaluare efectuare în timpul urmăririi penale ca fiind nepertinente în ansamblul lor (concluzii însușite atât de către instanța de fond, cât și de Înalta Curte) se constată că nu există o pagubă în sensul prevăzut de lege.”

Citeşte şi: Horia Georgescu, fostul şef al ANI, dezvăluie culisele clasării dosarelor lui Klaus Iohannis

În final, magistrații au decis: „Având în vedere că nu pot fi reținute două dintre condițiile de tipicitate necesare pentru reținerea infracțiunii de abuz în serviciu pentru care au fost trimiși în judecată inculpații (…), Înalta Curte (…) va dispune achitarea lor întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiuni.”

Judecătorii ICCJ au stailit achitarea pentru faptele de abuz în serviciu sau complicitate la acestea a fostului șef al ANI, Horia Georgescu, al foștilor vicepreședinți ai ANRP , Virgil Baciu, Ingrid Mocanu și Mihnea Iuoraș.Totodată a fost achitată și fosta șefă a ANRP de la acea vreme, Ingrid Zaroour.

Au mai fost achitați în acest dosar Gabro Attila Marko, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor, Cătălin Constantin Canangiu, Gheorghe Vișoiu, angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorin Cornel Drulă, evaluator autorizat (ANEVAR), și Neculai Nistor, evaluator autorizat (ANEVAR).

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Nu intri în cabina de vot fără aceste documente
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni