>UPDATE: Uniunea Salvaţi Româniasusţine că preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi.
„Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM. Asta susţinea şi preşedintele Iohannis şi PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la şefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM. Astăzi, preşedintele Iohannis a numit doi procurori-şefi, fără aviz CSM. Ministrul Justiţiei şi preşedintele României trebuie să vină în faţa românilor şi să explice de ce atâta grabă. Şi, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alţii. Preşedintele Iohannis şi ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi. USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislaţia şi apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru Justiţia şi pentru democraţia noastră”, a scris USR, pe Facebook.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa şi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu.
UPDATE: Premierul Ludovic Orban a fost întrebat joi despre numirile făcute de președintele Klaus Iohannis la conducerea Parchetului General și a DIICOT în pofida avizelor negative ale CSM, Orban ținând să reamintească faptul că și Laura Codruța Kovesi a avut avizul negativ al CSM și când a fost numită procuror general, și când a fost numită la șefia DNA. „Consider că propunerile sunt corecte, rezultatul unui proces de selecție obiectiv și fără partizanat”, a spus Orban.
„Vă reamintesc că și Laura Codruța Kovesi a obținut aviz negativ și când a fost propusă procuror general, și când a fost propusă procuror-șef la DNA. Este o procedură, avizul CSM a fost acordat. Se știe că CSM este instituția care conform Constituției e implicată în această procedură. Eu consider că propunerile sunt corecte, rezultul unui proces de selecție obiectiv, fără partizanat (…) Numirea lor pune punct unor interimate care afectau activitatea parchetelor”, a declarat Orban, întrebat despre numirea Gabrielei Scutea și a Giorgianei Hosu în pofida avizului negativ din partea procurorilor din CSM.
El a mai spus că, deși nu a fost implicat în procedura de numire a șefilor marilor parchete, are încredere că „cei numiți iși vor face treaba”.
Klaus Iohannis încalcă prevederile MCV și numește în funcții noii șefi ai DNA, DIICOT și PG, deși aceștia au fost selectați de un guvern demis prin moțiune. mai mult, doi dintre ei aveau aviz negativ de la CSM.
Secţia pentru procurori a CSM a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile ministrului Justiţiei privind numirile la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT, împreună cu hotărârile prin care s-au dat avizele. Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu, propuse la conducerea Parchetului General şi a DIICOT, au primit avize negative.
CSM arată, în avizul negativ pentru Giorgiana Hosu propusă de ministrul Justiţiei la conducerea DIICOT, că aceasta nu are soluţii concrete la deficienţele constatate şi nu-şi poate argumenta pertinent atingerea obiectivelor propuse în Proiectul de management. În plus, procurorii afirmă că Giorgiana Hosu a oferit răspunsuri contradictorii sau neconvingătoare.
În avizul pozitiv pentru Crin Nicu Bologa propus de ministrul Justiţiei la conducerea DNA, CSM afirmă că acesta a propus soluţii viabile, realiste, clare, articulate şi adecvate prevenirii şi înlăturării deficienţelor identificate. Procurorii apreciază că Bologa ”întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror-şef al DNA”. Secţia pentru procurori a CSM arată, în avizul negativ privind propunerea Gabrielei Scutea pentru funcţia de procuror general, că, din analiza proiectului managerial şi a răspunsurile date la interviu, aceasta nu a identificat problemele concrete cu care se confruntă Ministerul Public şi nu a dat răspunsuri susţinute de o argumentare concisă şi coerentă, „ceea ce denotă o lipsă de viziune cu privire la modalitatea de rezolvare a dificultăţilor întâmpinate de parchete”.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 40 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a înaintat, vineri, Preşedintelui României propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Acestea au fost înaintate împreună cu hotărârile secţiei prin care s-au acordat următoarele avize: pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – aviz negativ; pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – aviz pozitiv; pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – aviz negativ.