LONDRA
În capitala Marii Britanii, în timpul zilei, șoferii trebuie să plătească o taxă de aproximativ 12,5 euro pe zi. Dacă mașina nu îndeplinește standardele de mediu stabilite de primărie, la această taxă se mai adaugă una de 13,5 euro pe zi.
ROMA
Roma, capitala Italiei a avut o motivație suplimentară: protejarea centrului istoric, plin de vestigii. Orașul este plin de „zone cu acces restricționat” pentru autovehicule. Nu sunt zone interzise, ci zone în care doar riveranii pot circula, precum și cei care dețin permise speciale. Există și o zonă mai largă, în jurul Romei, unde se aplică restricții similare, dar numai pentru mașinile care poluează. De asemenea, tot din cauza poluării, Primăria din Roma a anunțat o interdicție temporară de circulație pentru autovehiculele cu motoare diesel, în intervalele orare 7.30-10.30 și 16.30-20.30. Circulația vehiculelor diesel era deja restricționată la Roma lunea și duminica, dar numai pentru automobilele vechi, neconforme cu standardele actuale de poluare din Uniunea Europeană. Interdicția nu se aplică autobuzelor, taxiurilor și altor mijloace de transport pentru servicii publice.
PARIS
În capitala Franței, mașinile înmatriculate înainte de 1997 nu pot intra în centru în timpul zilei. Pentru restul vehiculelor, circulația este permisă doar dacă au afișat un timbru special, în forma unei viniete. Ea se aplică pentru toate mașinile, indiferent de orașul sau țara de origine. Prețul standard este de circa 3,5 euro. Timbrele sunt pe culori diferite, în funcție de gradul de poluare, iar restricțiile sunt în concordanță. Autoritățile din Paris pot decide însă oricând să schimbe aceste restricții și să le înăsprească, în funcție de evenimente speciale. Măsurile devin din ce în ce mai dure de la an la an, scopul fiind eliminarea de pe străzi cu totul a mașinilor care poluează excesiv.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET