Klaus Iohannis: „Negocierile pe bugetul UE au durat până la 6 dimineaţa. Rezultatul e dezamăgitor”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că astăzi participă la a doua rundă de negocieri de la Bruxelles, pe tema bugetului UE pe următorii șapte ani.
Ionela Marcu
21 feb. 2020, 09:48
Klaus Iohannis:

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la o reuniune de coordonare cu omologii din grupul statelor membre „Prietenii coeziunii”, în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European în care se discută viitorul buget multianual al Uniunii Europene.

Obiectivul liderilor din acest grup, care se va numi începând de vineri „Prietenii unei Europe ambiţioase”, este obţinerea unui buget ambiţios, în interesul Europei şi al cetăţenilor europeni.

Din grupul „Prietenii coeziunii” fac parte: Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.

Înainte de cea de-a doua zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European a existat şi o întâlnire a preşedinţilor Franţei, Emmanuel Macron, şi a cancelarului german, Angela Merkel, cu liderii „statelor frugale” – Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a întrerupt, joi seară, summitul pentru a avea negocieri bilaterale cu toţi şefii de stat sau de guvern prezenţi la reuniune, în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE.

Klaus Iohannis a avut, vineri dimineaţă, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

Iohannis a declarat vineri că nu s-au făcut progrese în ceea ce priveşte negocierile pe bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dar că atât preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cât şi cel Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost deschişi propunerilor României cu privire la bugetul multianual al UE.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că rezultatul discuțiilor pe bugetul UE „este dezamăgitor”. Șeful statului a punctat că statele membre nu s-au armonizat asupra fondurilor care urmează să le fie alocate.

Scandal la negoicerile viitorului buget al UE, rpimul după Brexit. „Părerile sunt împartite între state membre UE pe buget. Majoritatea ne dorim un buget cât este propus sau mai mare. Au fost discutii. Au durat discuțiile până la 6 dimineața când am intrat eu cu echipa mea. Rezultatul este dezamăgitor. Nu s-au făcut progrese. Pozițiile nu s-au armonizat. Încercăm sa vedem dacă putem să obținem un progres în negocieri. Majoritatea dintre noi suntem destul de sceptici”, a declarat Iohannis, la Bruxelles.

„Continuăm discuțiile pe bugetul UE pe următorii 7 ani. Ieri am avut o rundă în plen în care fiecare și-a  exprimat punctul de vedere, eu am reiterat necesitatea coeziunii. E vorba de bani pe care îi investim în fiecare comunitate. Sunt bani care ajung la fiecare român și ne ajută să ajungem la un nivel de dezvoltare comparabil cu celelalte state ale UE. Am subliniat că poiltica agricolă e un pilon de bază. Trebuie finanțat și trebuie pus accent pe fondurile rurale, acolo unde au apărut reduceri substanțiale”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene

Premierul ceh Andrej Babis a subliniat vineri, la Bruxelles, că un acord asupra viitorului buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 este posibil doar dacă Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria îşi schimbă poziţia actuală, aceea de limitare a contribuţiei la 1% din PIB, transmite DPA.

”Dacă grupul celor patru ţări bogate Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria insistă (asupra poziţiei lor), atunci putem pleca direct acasă”, a scris Babis pe contul său de Twitter.

El a adăugat că poziţia celor patru ţări înseamnă cu 75 de miliarde de euro mai puţin decât propunerea prezentată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care este de 1.094 miliarde de euro pentru cei şapte ani de programare financiară (1,074% din PIB-ul UE).

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene reiau vineri, la Bruxelles, discuţiile privind bugetul multianual al UE pentru 2021-2027, după ce prima zi a summitului european extraordinar nu a adus o propunere de compromis.

Ţările net contributoare, printre care Austria, Ţările de Jos, Suedia şi Danemarca, vor să-şi plafoneze plăţile, argumentând că ele contribuie cel mai mult la bugetul comunitar.

Majoritatea celorlalte ţări se opun ferm tăierilor planificate în fondurile pentru politica agricolă comună şi politica de coeziune. Mai mult, Italia şi Portugalia au anunţat clar că nu vor aproba propunerea lui Charles Michel în actuala sa formă.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'