Klaus Iohannis: „Negocierile pe bugetul UE au durat până la 6 dimineaţa. Rezultatul e dezamăgitor”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că astăzi participă la a doua rundă de negocieri de la Bruxelles, pe tema bugetului UE pe următorii șapte ani.
Ionela Marcu
21 feb. 2020, 09:48
Klaus Iohannis:

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la o reuniune de coordonare cu omologii din grupul statelor membre „Prietenii coeziunii”, în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European în care se discută viitorul buget multianual al Uniunii Europene.

Obiectivul liderilor din acest grup, care se va numi începând de vineri „Prietenii unei Europe ambiţioase”, este obţinerea unui buget ambiţios, în interesul Europei şi al cetăţenilor europeni.

Din grupul „Prietenii coeziunii” fac parte: Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.

Înainte de cea de-a doua zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European a existat şi o întâlnire a preşedinţilor Franţei, Emmanuel Macron, şi a cancelarului german, Angela Merkel, cu liderii „statelor frugale” – Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a întrerupt, joi seară, summitul pentru a avea negocieri bilaterale cu toţi şefii de stat sau de guvern prezenţi la reuniune, în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE.

Klaus Iohannis a avut, vineri dimineaţă, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

Iohannis a declarat vineri că nu s-au făcut progrese în ceea ce priveşte negocierile pe bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dar că atât preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cât şi cel Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost deschişi propunerilor României cu privire la bugetul multianual al UE.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că rezultatul discuțiilor pe bugetul UE „este dezamăgitor”. Șeful statului a punctat că statele membre nu s-au armonizat asupra fondurilor care urmează să le fie alocate.

Scandal la negoicerile viitorului buget al UE, rpimul după Brexit. „Părerile sunt împartite între state membre UE pe buget. Majoritatea ne dorim un buget cât este propus sau mai mare. Au fost discutii. Au durat discuțiile până la 6 dimineața când am intrat eu cu echipa mea. Rezultatul este dezamăgitor. Nu s-au făcut progrese. Pozițiile nu s-au armonizat. Încercăm sa vedem dacă putem să obținem un progres în negocieri. Majoritatea dintre noi suntem destul de sceptici”, a declarat Iohannis, la Bruxelles.

„Continuăm discuțiile pe bugetul UE pe următorii 7 ani. Ieri am avut o rundă în plen în care fiecare și-a  exprimat punctul de vedere, eu am reiterat necesitatea coeziunii. E vorba de bani pe care îi investim în fiecare comunitate. Sunt bani care ajung la fiecare român și ne ajută să ajungem la un nivel de dezvoltare comparabil cu celelalte state ale UE. Am subliniat că poiltica agricolă e un pilon de bază. Trebuie finanțat și trebuie pus accent pe fondurile rurale, acolo unde au apărut reduceri substanțiale”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene

Premierul ceh Andrej Babis a subliniat vineri, la Bruxelles, că un acord asupra viitorului buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 este posibil doar dacă Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria îşi schimbă poziţia actuală, aceea de limitare a contribuţiei la 1% din PIB, transmite DPA.

”Dacă grupul celor patru ţări bogate Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria insistă (asupra poziţiei lor), atunci putem pleca direct acasă”, a scris Babis pe contul său de Twitter.

El a adăugat că poziţia celor patru ţări înseamnă cu 75 de miliarde de euro mai puţin decât propunerea prezentată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care este de 1.094 miliarde de euro pentru cei şapte ani de programare financiară (1,074% din PIB-ul UE).

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene reiau vineri, la Bruxelles, discuţiile privind bugetul multianual al UE pentru 2021-2027, după ce prima zi a summitului european extraordinar nu a adus o propunere de compromis.

Ţările net contributoare, printre care Austria, Ţările de Jos, Suedia şi Danemarca, vor să-şi plafoneze plăţile, argumentând că ele contribuie cel mai mult la bugetul comunitar.

Majoritatea celorlalte ţări se opun ferm tăierilor planificate în fondurile pentru politica agricolă comună şi politica de coeziune. Mai mult, Italia şi Portugalia au anunţat clar că nu vor aproba propunerea lui Charles Michel în actuala sa formă.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lidl, anunț oficial în prag de sărbători. Retailerul aduce pe rafturile magazinelor sale legume românești cu gustul de altădată
Capital.ro
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Novak Djokovic anunță noul său antrenor: Andy Murray
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy