Opoziţia din Armenia a cerut demisia premierului Nikol Pashinyan până marţi, dar acesta a ignorat solicitarea, argumentând că acordul de pace a fost dificil, dar necesar, evitându-se pierderea întregii regiuni Nagorno-Karabah. Armenia a pierdut o mare parte din regiunea Nagorno-Karabah în urma recentului conflict militar.
La protestul organizat miercuri în centrul oraşului Erevan au participat aproximativ 15.000 de persoane.
Luna trecută s-au declanșat proteste violente la Erevan, după ce Armenia a semnat un armistițiu de încetare a războiului cu Azerbaijan, cerându-se de asemenea demisia premierului. În urma mișcărilor de stradă, președintele Parlamentului a fost bătut dur de manifestanți, pe 10 noiembrie.
Pe 9 noiembrie, premierul armean, Nikol Pashinyan, a anunțat, în miez de noapte, că a semnat un ”acord dureros” și că se va adresa poporului în zilele următoare. La rândul său, și președintele din Azerbaijan, Ilham Aliyev, a confirmat înțelegerea între cele trei țări. ”Acordul trilateral va deveni un punct crucial pentru încheierea conflictului.” a spus acesta.
Protestatarii, nemulțumiți de acordul de pace controversat semnat pentru a pune capăt războiului cu Azerbaidjanul din regiunea disputată Nagorno-Karabakh, au luat cu asaltat clădirile guvernamentale din capitala armeană, Erevan.
Ferestrele clădirii au fost distruse și geamurile sparte. Cetățeni i-au smuls placa cu numele de pe ușa biroului primului ministru, în timp ce alții scandau ”Nikol ne-a trădat”.
Cel mai mult a avut de suferit președintele Parlamentului, Ararat Mirzoyan, cel care a fost prins de protestatari și bătut până a fost lăsat inconștient pe caldarâm.
Confruntările dintre Armenia şi Azerbaidjan au izbucnit în septembrie şi au durat 44 de zile, soldându-se cu peste 5.600 de morţi.