„Înseamnă că perşedintele trebuie sa procedeze la punerea în aplicare a decizie CCR, să-i ceară lui Orban să depună mandatul. Orban nu are altă preocupare decat să ceară vot de neîncredere şi să faca anticipate. Chestia cu anticipatele trebuie pusă de-o parte.
Tăriceanu este de părere că preşedintele Klaus Iohannis are două posibilităţi în acest moment, „să puna alt premier din partea PNL sau să meargă pe varianta responsabilă având în vedere criza de coronavirus şi să pună un premier independent care sa conduca Guvernul până la data alegerilor la termen”.
Despre o posibilă desemnare a lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, Tăriceanu a declarat că „preşedintele nu ne-a chemat sa discutam asta, trebuie gândită o propunre care sa poata sa intruneasca mai multe condiţii, să conducă Guvernul, să obţină voturile de investitură pentru noul Guvern şi iesirea din criza pe care a provocat-o presedintele cu Orban.
„După atâţia ani în politică mă aşteptam ca Orban să fie mai repsonsabil, dar nu e. Trebuie dat la o parte caci doar se joaca, racoleaza parlamentari. (…) Noi suntem in pragul unei crize care trebuie sa fie gestionata sa afecteze cat mai putin romanii”, a mai spus Tăriceanu la România TV.
Întrebat dacă şedinţa plenului reunit pentru votul pe învestirea Guvernului orban II va mai avea loc, Tăriceanu a spus că „primul semnal a venit clar, domnul Orban ar trebui sa mearga la presedinte sa depuna mandatul, să iesim din criză”.
Judecătorii constituţionali au admis sesizarea PSD privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Parlament privind desemnarea preşedintelui PNL Ludovic Orban în funcţia de premier, după demiterea Guvernului său prin moţiune de cenzură, anunţă România TV. Președintele Iohannis va fi obligat să trimită Parlamentului o nouă propunere de premier care va putea strânge o majoritate.
Potrivit G4Media.ro, decizia a fost luată cu 7-2, Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat împotriva admiterii conflictului.