Impactul pandemiei la nivel global. 60% din populaţie pune bani deoaparte şi reduce cheltuielile

Potrivit unui studiu realizat KPMG, pandemia are un impact global şi de durată asupra nevoilor, preferinţelor şi comportamentelor consumatorilor. 60% din populație pune bani deoparte și vrea să reducă cheltuielile
Alina Costache
10 dec. 2020, 13:45
Impactul pandemiei la nivel global. 60% din populaţie pune bani deoaparte şi reduce cheltuielile

Impactul pandemiei la nivel global. Studiul realizat de KPMG evaluează opinia a 75.000 de consumatori din 12 pieţe şi examinează nevoia companiilor de a-şi schimba gândirea şi modalitatea de operare ca răspuns la aceste modificări, conform Agerpres.

Studiul a analizat trendurile consumatorilor în perioada mai – septembrie 2020 în cinci sectoare ale economiei: bunuri de consum şi retail (alimentar şi non-alimentar), bancar, asigurări, divertisment şi agrement, călătorii şi turism.

De asemenea, studiul indică faptul că încrederea consumatorilor în branduri este la un nivel mai scăzut faţă de perioada pre-COVID-19. Sectorul de asigurări a fost singurul cu o creştere netă a încrederii în perioada mai – septembrie, în timp ce călătorii & turism şi divertisment & agrement au înregistrat cea mai mare eroziune a încrederii în brand.

Citeşte şi Avertismentul FMI: Va urma „cea mai gravă recesiune” de la marea criză economică de acum 90 de ani

Toate sectoarele au înregistrat o creştere minoră în luna septembrie în ceea ce priveşte încrederea în brand, cu excepţia sectorului bancar, care şi-a păstrat poziţia.

„Studiul KPMG a identificat, începând din mai 2020, patru trenduri esenţiale care afectează consumatorii şi au modificat obiceiurile de consum. Participanţii la studiu estimează că aceste modificări se vor vedea şi după mai mult de 12 luni.

Cele 4 trenduri se referă la: impactul economic, erodarea încrederii, creşterea digitalului şi casa ca nou centru de activitate. Aceste teme evidenţiază presiunea resimţită de consumatori, percepţia asupra brandurilor şi comportamentele în schimbare în noua realitate.

Retailerii au nevoie de o înţelegere mai profundă a grupurilor de consumatori, prin segmentare generată de Inteligenţă Artificială şi indici psihologici. Personalizarea, aplicată nu numai comunicării, ci şi pentru produsele dezvoltate, va fi esenţială pentru îndeplinirea nevoilor consumatorilor. Mai mult, consumatorii sunt atraşi către brandurile care empatizează cu clienţii şi le susţin valorile.

Comerţul pentru Consumator este viitorul. Canalele fizice vor rămâne importante, dar nu trebuie să ne concentrăm pe un canal anume, ci asupra clientului, iar concurenţa va deveni mai puternică decât în prezent”, a spus Aura Giurcăneanu, partener Audit şi head Consumer Markets & Retail.

Impactul pandemiei la nivel global. Participanţii la studiu spun că vor cheltui mai puţin în următoarele luni

Conform studiului, aproape jumătate (45%) dintre respondenţi afirmă că nu resimt un puternic impact asupra veniturilor, ceea ce s-ar putea traduce în noi oportunităţi pentru companiile care pot îndeplini aşteptările consumatorilor.

Toţi participanţii la studiu au estimat, însă, că vor cheltui mai puţin în următoarele 6-12 luni şi că vor prioritiza economisirea.

Totodată, raportul mai semnalează că doi din cinci consumatori (43%) sunt îngrijoraţi de securitatea financiară proprie în anul 2021, mai mult de o treime (36%) dintre aceştia acordă prioritate economiilor în detrimentul cheltuielilor, 37% lucrează de acasă, iar 60% estimează că telemunca va continua şi în viitor, unul din cinci respondenţi (20%) doreşte să lucreze de acasă cât mai mult, încrederea în transportul în comun a scăzut cu 37% faţă de perioada pre-COVID-19, cheltuielile nete ar putea scădea cu 21% în următoarele 6-12 luni, comparativ cu perioada pre-COVID-19.

De asemenea, aproape jumătate (45%) dintre respondenţi estimează că principala conexiune cu brandurile va fi prin canale digitale iar „valoare pentru bani” este criteriul principal de achiziţie pentru 63% dintre respondenţi.

„Observăm deja o creştere accelerată a numărului de tranzacţii desfăşurate de clienţii noştri care au o prezenţă însemnată în modul online, ajungând la peste 100.000 de tranzacţii lunare faţă de numai 40.000 înainte de declanşarea pademiei.

Chiar şi pentru achiziţiile pentru care prezenţa în magazine era indicată (îmbrăcăminte), acei jucători care au oferit o experienţă cât mai apropiată de cea reală au cules roadele. În plus, organizarea distribuţiei în acest context a fost unul din factorii care au contribuit la succesul companiilor.

Din punct de vedere fiscal, legislaţia conţine o serie de stimulente (profit reinvestit, cercetare-dezvoltare) care pot fi accesate de contribuabil pentru dezvoltarea acestor noi canale de distribuţie”, a subliniat Alexandru Comănescu, director Consultanţă Fiscală, KPMG în România

Despre KPMG

KPMG este o reţea globală de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Îşi desfăşoară activitatea în 147 de ţări şi are 219.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.

În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispune de un număr de peste 800 de profesionişti, atât cetăţeni români, cât şi străini.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai