Cercetătorii au descoperit un nou compus care ajută în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice

Ce putem face împotriva rezistenței la antibiotice? În prezent, rezistența la antibiotice este una din cele mai înspăimântătoare amenințări pentru oameni, la nivel mondial, o provocare mare în lumea sănătății. Din păcate, acest fenomen a apărut în mod natural, pentru că oamenii folosesc prea des antibiotice, chiar și pentru bolile mai puțin grave și de aceea se poate produce rezistența la aceste substanțe. Fenomenul creat poate provoca pierderi mari pentru sănătate și economie. Cercetătorii vor să prevină rezistența la antibiotice și problemele legate de aceasta, pentru a ajuta oamenii.
Romania TV
25 feb. 2020, 08:05
Cercetătorii au descoperit un nou compus care ajută în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice

Oamenii de știință au explorat efectele unice ale unor canabinoizi naturali, derivați din planta Cannabis, și au descoperit că unii sunt mai eficienți decât s-au așteptat. Unul dintre compuși este un fitocannabinoid (CBG) cu proprietăți antibiotice, care ar putea combate infecțiile din spitale cu anumite tipuri de bacterii.

Studiul realizat de oamenii de știință a avut scopul de a descoperi proprietățile antibiotice pe care le-ar putea avea cinci compuși de canabis. Rezultatele au arătat că doar un compus are efect antibiotic, este numit cannabigerol (CBG) și poate distruge Staphylococcus aureus – o bacterie (ce produce infecții în sânge) și care este rezistentă la meticilină (MRSA). În trecut, cand medicii detectau această infecție la pacienți prescriau acest antibiotic pentru tratament. Din păcate meticilina numai este eficientă în combaterea bacteriei cu Staphylococcus.

Specialiștii au spus că Staphylococcus aureus a produs cele mai comune infecții spitalicești în ultimii ani. Majoritatea infecțiilor diagnosticate la 2 zile de la spitalizare, sau la 3 zile de la externare sunt considerate de medici ca fiind luate din spital. De asemenea, infecțiile depistate la o lună de la operația chirurgicală sunt tot din spital. Principalele simptome ce apar în caz de infecții sunt: febră, durere de cap, greață, diaree, vărsături, dificultate și senzație de arsură la urinare, probleme respiratorii.

Alte bacterii comune care sunt vinovate de producerea frecventă a infecțiilor nosocomiale sunt:

  • Infecțiile din sânge sau ale tractului urinar cu Enterococi

  • Infecțiile la rinichi, sistemul respirator și tractul urinar cu bacterii tip Pseudomonas aeruginosa

  • Infecțiile la nivelul tractului urinar cu bacteria E.Coli.

Pacienții pot lua germeni din spital, de la alt pacient din apropierea lui care este infectat, sau din cauza unor manevre medicale neadecvate.

Unul din oamenii de știință – Eric Brown – de la Universitatea din Ontario, a arătat faptul că există canabinoizi care sunt compuși asemănători medicamentelor. El a precizat că vor continua cercetările privind potențialul cannabinoizilor ca antibiotice.

Un alt cercetător – Mark Blaskovich – de la Universitatea din Queensland, a studiat de asemenea compușii de canabis și a ajuns la concluzia că această plantă are compuși cu proprietăți antibiotice. El a comparat canabisul cu alte plante care au proprietăți antibacteriene, cum ar fi usturoiul, curcumina, frunzele de arbore de ceai.

Studiile și cercetările în domeniu au arătat că există o diferență între compusul cannabigerol (CBG) și compusul cannabidiol din ulei cbd. Ambii sunt compuși naturali din planta Cannabis, care nu au efect psihoactiv. Asta înseamnă că nu afectează facultățile mintale ale oamenilor. CBG-ul poate interacționa cu sistemul endocannabinoid și are anumite efecte.

S-au făcut experiențe pe șoareci în laborator și s-a constatat efectul de creștere în greutate la aceste animale prin folosirea în tratamente a compusului CBG. Alte studii au arătat efectul neuroprotector al CBG-ului și de stopare a dezvoltării unor tumori.

În cazul utilizării compusului canabidiol (CBD), în cazuri de cancer, sunt ameliorate simptomele create de chimioterapie la pacienți: dureri articulare și neuropate, amețeli, stări de greață. Medicii au spus și de capacitatea compusului CBG de a reduce inflamațiile, care pot fi ameliorate în mod eficient și de CBD.

Ambii compuși fac provin din CBGA un fel de “celulă stem” a canabinoizilor; din aceasta se formează mare parte din compușii plantei cum ar fi CBDa și THCa. În prezent, cercetătorii recomandă folosirea compusului CBD în tratamentul simptomelor multor boli și afecțiuni; în cazul CBG-ului care se folosește în prezent pentru ameliorarea simptomelor pentru suferinzii de glaucom, ei precizează că sunt necesare și alte cercetări pentru a indica produsul în alte tratamente.

Studiul realizat de oamenii de știință arată că plantele canabis pot oferi compuși care să distrugă bacteriile rezistente la medicamentele antibiotice. Asta ar putea fi un mare avantaj, pentru că s-ar putea ridica speranța de viață a celor care au astfel de infecții spitalicești, sau dobândite din afara centrelor de asistență medicală.

În prezent, rezistența la antibiotice este o amenințare pentru sănătatea publică mondială și de aceea cercetătorii doresc găsirea unor noi alternative la antibioticele care și-au pierdut eficiența pentru anumite bacterii. Oamenii au tendința de a lua antibiotice și pentru boli ușoare, consideră că vindecarea lor depinde de aceste medicamente.

Consumul prea mare de antibiotice nu este bun, pentru că poate provoca rezistența la antimicrobiene. Asta are consecințe, tratamentul devine mai lung și deseori destul de greu de făcut de pacient. Antibioticele au efecte secundare pentru organism, ceea ce este un mare dezavantaj.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda