57 de angajaţi ai CFR au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov în urma mai multor acţiuni ale poliţiei transporturilor, care a organizat mai multe flagrante în ultimul an şi sunt suspectaţi de luare şi dare de mită, asociere în vederea săvârşririi de infracţiuni, precum şi divulgare de informaţii. Suspecţii formaseră un sistem piramidal, unde controlorii luau banii de la călători, iar mai apoi îi dădeau şefului de tren. De aici, banii plecau către şeful de gară.
De asemenea, 39 de angajaţi CFR au fost aduşi la Tribunalul Braşov cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ei fac parte din lotul de 43 de angajaţi audiaţi luni, după ce în 25 octombrie a fost audiat primul lot de 81 de persoane. Ulterior, 70 de angajaţi au primit mandate de reţinere, însă Tribunalul Braşov a decis cercetarea acestora în libertate.
Inspectorii de specialitate de la Regionala Bucureşti sunt suspectaţi şi de instigare la abuz în serviciu deoarece aceştia determinau partida de tren să nu trateze corespunzător călătorii frauduloşi. De asemenea, aceştia, având acces la informaţii nedestinate publicităţii privind controalele care se făceau pe anumite rute, controale ce vizau identificarea şi tratarea potrivit legii a călătorilor frauduloşi, anunţau partidele de tren (şefi de tren şi conductori de tren) cu privire la efectuarea acestora, în scopul sprijinirii grupării infracţionale, astfel încât să nu se ajungă la deconspirarea activităţilor lor şi pentru a asigura folosul material rezultat din aceste activităţi.
În cauză s-au înregistrat, până în acest moment al procesului, cheltuieli judiciare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).
Cercetările au fost declanşate ca urmare a sesizării din oficiu din partea Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov din cadrul Direcţiei Poliţiei Transporturi a Inspectoratului General al Poliţiei Române, vizând circa 200 de persoane, potrivit sursei citate.
Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.