UPDATE. Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus în Italia a ajuns joi seară la 650 şi alte trei persoane au decedat în ultimele ore, ridicând la 17 numărul deceselor provocate în această ţară de coronavirusul COVID-19, a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene, Angelo Borrelli, citat de agenţiile DPA şi EFE.
UPDATE ora 13.50. Încă doi morţi de coronavirus în Italia, numărul total al deceselor a ajuns la 14. De asemenea, au fost confirmate 75 de noi cazuri de coronavirus în Italia, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor este acum de 528. Numărul morţilor la nivel global a ajuns la 2.811.
UPDATE ora 13.40. 104 noi cazuri de coronavirus în Iran (245 în total) şi patru morţi (26 în total, în Iran), astfel că numărul total al deceselor este acum de 2.809, la nivel global. De asemenea, au fost semnalate două noi cazuri de îmbolnăvire în Grecia (trei în toată ţara) – dintre care primul la Atena, şi două noi cazuri de îmbolnăvire în Spania (14 în toată ţara) – dintre care primul la Madrid.
UPDATE. Numărul morţilor de coronavirus a ajuns la 2.805, iar cel al persoanelor infectate este de 82.385. 61 de decese au fost înregistrate în afara Chinei. Iranul este ţara cu cele mai multe decese din afara Chinei, 22. Numărul infecţiilor de coronavirus în Iran a ajuns la 245, iar ministrul Sănătăţii le-a recomandat cetăţenilor să nu se mai deplasaze între localităţi.
UPDATE. O femeie din Japonia a fost diagnosticată din nou cu Covid-19, după ce la începutul lunii februarie medicii i-au spus că se vindecase. Femeia în vârstă de 40 de ani lucrează ca ghid pe un autobuz turistic în Osaka. Ea a fost testată pozitiv miercuri, după ce a prezentat câteva simptome – dureri de gât şi în piept. Primul diagnostic Covid-19 i-a fost pus pe 29 ianuarie şi a fost externată după ce şi-a revenit, pe 1 februarie. Pe 6 februarie a fost testată negativ. Acesta este primul astfel de caz înregistrat în Japonia, spun autorităţile medicale japoneze. În China au mai fost descoperite astfel de cazuri.
„Odată infectat, virusul poate rămâne latent şi prezintă simptome minime, apoi poate să apară o acutizare, dacă ajunge în plămâni„, a spus profesorul Philip Tierno de la Universitatea din New York. În Japonia, numărul cazurilor confirmate este de 186, pe lângă cele 704 de pe vasul de croazieră Diamond Princess. Şapte decese au fost înregistrate aici.
Au fost luate mai multe măsuri pentru încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului, depistat la finalul anului trecut în Wuhan (China). Până pe 27 februarie, au fost înregistrate peste 82.000 de cazuri de infectare în lume. Gripa provocată de coronavirus este foarte contagioasă, însă rata mortalităţii este scăzută: de 0,7%, în afara oraşului Wuhan (epicentrul epidemiei), şi de 2-4% în Wuhan. Covid-19 s-a răspândit, în aproximativ două luni, în mai mult de 35 de ţări. Din Europa, Italia este cea mai afectată ţară, cu peste 400 de cazuri confirmate.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Numărul total de decese în China continentală (cu excepţia Hong Kongului şi Macao) a crescut la 2.744 de la declanşarea epidemiei în ţară, în decembrie, potrivit Comisiei naţionale pentru sănătate.
În Europa, Danemarca şi Estonia au anunţat joi primele cazuri de contaminare cu noul coronavirus. Danemarca a anunţat un prim caz de contaminare cu noul coronavirus la un bărbat care s-a întors din nordul Italiei şi care se află într-o stare relativ bună. „Bărbatul, care a revenit pe 24 februarie dintr-o excursie la schi în Lombardia împreună cu soţia şi fiul său, prezenta în special tuse şi febră (…) bărbatul a fost testat pozitiv, dar rezultatele testelor soţiei şi fiului au fost negative„, a precizat într-un comunicat Agenţia de sănătate publică. Starea sa este relativ bună şi a revenit la domiciliu, unde se află în carantină împreună cu familia, ţinând legătura în fiecare zi cu spitalul din Roskilde, la est de Copenhaga. Potrivit postului public de televiziune TV2, este vorba despre unul dintre angajaţii săi. Autorităţile sanitare naţionale, care nu prevăd pentru moment instituirea unor măsuri de control a călătorilor la intrarea în ţară, a declarat marţi că ”probabilitatea unor cazuri importate în Danemarca a crescut (…), dar că riscul de infecţie (trebuie) considerat în continuare scăzut”.
Citeşte şi Maria Ghiorghiu, ANUNŢ-BOMBĂ despre CORONAVIRUS. Ce se va întâmpla peste trei luni în ROMÂNIA
Persoanele care se întorc din China, din anumite regiuni din Italia (Emilia-Romagna, Lombardia, Piemont şi Veneto), din Iran, din Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong, Singapore şi prezintă simptome ale contaminării cu acest virus sunt îndemnate să contacteze unităţile medicale de care aparţin, fiind îndrumaţi apoi către un serviciu care îi va putea prelua şi testa. Şase spitale din această ţară cu 5,8 milioane de locuitori au fost desemnate de autorităţile sanitare capabile să primească persoane contaminate cu coronavirus.
Compania daneză din domeniul transportului maritim Maersk a anunţat că toţi angajaţii care se întorc din nordul Italiei (Emilia-Romagna, Lombardia, Piemont, Trentino-Tirolul de Sud şi Veneto) şi Coreea de Sud vor trebui să lucreze de acasă timp de două săptămâni după revenirea în ţară pentru minimizarea riscului de contaminare.
Estonia a confirmat primul caz de contaminare cu coronavirus la un bărbat care s-a întors din Iran au relatat joi agenţiile de presă ruse TASS şi Interfax, citând autorităţi estoniene din domeniul sanitar. „Este vorba despre un cetăţean cu rezidenţă permanentă în Estonia, care nu are cetăţenie estoniană„, potrivit Interfax, care îl citează pe ministrul estonian al Afacerilor Sociale, Tanel Kiik. „Potrivit informaţiilor pe care le deţin, acesta este cetăţean iranian„, conform unei declaraţii făcute de Kiik pentru televiziunea estoniană şi citată de Interfax
În acelaşi timp, primul caz de îmbolnăvire cu coronavirus a fost confirmat în Norvegia, opersoană asimptomatică venită dintr-o zonă din China în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire. Institutul Naţional de Sănătate Publică din Norvegia a anunţat că o persoană a fost depistată pozitiv la testul pentru coronavirus, fiind primul caz din această ţară. Persoana nu prezentă simptome, dar a fost testată la întoarcerea dintr-o zonă din China afectată de coronavirus. Institutul a precizat că este un rezultat „slab pozitiv„. Instituţia consideră că este puţin probabil ca persoana respectivă să prezinte risc de infecţie pentru ceilalţi. În prezent, se află în carantină la domiciliu.
Totodată, Germania este la începutul unei epidemii de coronavirus, după apariţia unor noi cazuri care nu mai pot fi legate de sursa originală a virusului din China, a declarat miercuri ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn. „Ne aflăm la începutul unei epidemii de coronavirus în Germania„, a declarat ministrul Sănătăţii Jens Spahn. În vestul şi sudul Germaniei au apărut cinci cazuri noi de coronavirus, care au adus numărul total al cazurilor la circa 20, ceea ce face să pară că boala intră într-o nouă fază, a afirmat Spahn într-o conferinţă de presă, cerând autorităţilor din domeniul sănătăţii şi angajaţilor să îşi analizeze planurile pentru o pandemie. „Lanţurile de infecţii nu mai pot fi urmărite în totalitate, iar asta este ceva nou. Un număr mare de oameni au fost în contact cu pacienţii, iar acest lucru este o schimbare mare faţă de cei 16 pacienţi pe care i-am avut până acum, pentru care lanţul de infectare a putut fi urmărit până în China„, a spus Spahn.
Ministrul a avertizat împotriva panicii inutile, afirmând că „nu orice fel de tuse este un caz de coronavirus”. Spahn a adăugat că Germania este bine echipată cu secţii izolate în spitale, dacă va fi nevoie de locuri multe. „Acţionăm rapid şi ne adaptăm reacţiile la situaţia actuală şi, din nefericire, trebuie să spun că situaţia s-a schimbat în ultimele ore„, a spus ministrul.
Citeşte şi Camere cu duşuri chimice sunt pregătite pentru bolnavi de coronavirus la Institutul „Matei Balş”
În Europa, Italia a ajuns în prima linie a epidemiei globale, cu 322 de cazuri. Italieni sau persoane care au vizitat recent Italia au fost testate pozitiv în Algeria, Austria, Croaţia, Spania şi Elveţia. Un italian care a călătorit în România a fost testat pozitiv după revenirea în Italia. Potrivit cotidianului Corriere del Veneto, şi o femeie originară din Republica Moldova ar fi fost contaminată cu coronavirus. Femeia avea grijă de o bătrână din localitatea Paese, provincia Treviso, care a murit marţi.
O a doua persoană suferind de coronavirus a murit în Franţa, iar oficiali din sectorul sănătăţii încearcă să afle modul în care profesorul de colegiu, care nu a vizitat nicio ţară cu epidemie cunoscută, a contractat virusul.
Citeşte şi CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel: Să ne limităm plecările în străinătate
Arabia Saudită a anunţat că suspendă ‘temporar’ intrarea pelerinilor care merg la Mecca pe teritoriul său cu scopul de a ‘preveni pătrunderea noului coronavirus (Covid-19) în regat şi propagarea sa’, a anunţat joi Ministerul de Externe saudit. Guvernul saudit a decis să ‘suspende temporar intrarea în regat pentru Umra (pelerinajul mic) şi vizitarea Moscheii Profetului’, menţionează ministerul într-un comunicat. Umra, care atrage în fiecare lună la Mecca mai multe zeci de mii de musulmani, este un pelerinaj ce poate fi efectuat în orice moment al anului, spre deosebire de Hajj, care poate fi efectuat doar la date precise ale calendarului lunar islamic (anul acesta Hajjul ar urma să aibă loc între sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august).
Arabia Saudită a suspendat de asemenea intrarea în ţară pentru călătorii cu vize turistice şi provenind din ţări afectate de coronavirus, potrivit unor criterii ce vor fi stabilite de autorităţile sanitare. „Aceste proceduri sunt temporare şi sunt supuse evaluării continue de către autorităţile competente„, a adăugat ministerul.