Negocieri la sânge între PNL, USR şi UDMR. Reprezentanţii au discutat cu Preşedintele aproape 40 de minute. De altfel discuția nu a fost foarte lungă, în care au convenit câteva principii de negociere.
UPDATE 16.30 – Discuţiile s-au suspendat, iar în ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.
Negocierile se reiau duminică, au anunţat reprezentanţii partidelor, într-un comunicat semnat de Ludovic Orban – președintele PNL, Dan Barna, co-președinte USR-PLUS, Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS și Kelemen Hunor, președinte UDMR.
UPDATE: Sebastian Burduja de la PNL este alegerea pentru ministrul Finanţelor.
UPDATE: Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, anunţă că negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară la Camera Deputatilor ”au fost aproape finalizate, cu succes şi înţelepciune”.
”Negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară la Camera Deputaţilor au fost aproape finalizate, cu succes şi înţelepciune! Ştiu că unii aşteptau scântei între mine şi cei de la USR, dar a ieşit doar “fum alb””, a scris, sâmbătă, pe FAcebook, liferul deputaţilor liberali, Florin Roman.
Acesta afirmă că un acord ”aproape finalizat între PNL, USR şi UDMR la Camera Deputaţilor e un pas important înainte”.
UPDATE. E blocaj la negocierile USR- UDMR – PNL pentru constituirea noului Guvern. Mărul discordiei e chiar Camera Deputaților, a cărei conducere e dorită de PNL și USR. Delegaţiile negociază fără a avea la ei telefoanele mobile.
UPDATE – Dragoș Pîslaru anunță că au fost finalizate negocierile pe capitolul digitalizare al programului comun de guvernare USR-PLUS, PNL şi UDMR.
Fostul ministru al Muncii a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, primul succes al negocierilor dintre USR- PLUS, PNL și UDMR.
„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR.
Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări – capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, pe Facebook.
„Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul… XXI.
USR-PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România”, a scris pe rețeaua de socilizare și Cristian Ghinea (USR-PLUS).
https://www.facebook.com/Dragos.Pislaru/posts/2881335615434753
„NEGOCIERI BLOCATE LA VILA LAC!
LuCOVID nu vrea să renunțe la poziția de șef al Camerei Deputaților, în timp ce USR-PLUS consideră că e de neconceput coaliția cu PNL ce să aibă și Prim-Ministru și președinția vreunei camere din Parlament. Iar pentru că pluseriștii au în principiu dreptate (liberalii având și poziția nr. 1 în stat, cu Iohannis la Cotroceni), negocierile s-au blocat în acest punct de cca 4 ore.
Probabil Iohannis așteaptă după-amiaza pentru a interveni pentru deblocare. Interesant e cum va proceda și ce “mijloace” va folosi!”, anunță Cozmin Gușă pe Facebook.
Delegaţiile PNL, USR PLUS şi UDMR se întâlnesc oficial sâmbătă, pentru a negocia în vederea formării unei majorităţi parlamentare care să dea votul de învestitură asupra unui Guvern a cărui structură şi componenţă se vor afla pe agenda discuţiilor, alături de împărţirea şefiei Camerei Deputaţilor şi Senatului. Cele trei formaţiuni ar trebui să clarfice toate aceste aspecte până luni, când preşedintele a anunţat consultării cu partidele care au obţinut mandate parlamentare în urma alegerilor din 6 decembrie, consultări la finalul cărora ar urma să anunţe numele premierului, care are apoi la dispoziţie 10 zile pentru a merge în Parlament cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare. Negocierile se anunţă dificile în condiţiile în care PNL a decis să-l propună pe ministrul de Finanţe Florin Cîţu pentru postul de premier, el fiind agreat în principiu şi de UDMR, în timp ce USR PLUS îl susţine pentru postul de şef al Executivului pe Dacian Cioloş. Un alt posibil punct de divergenţă se anunţă a fi conducerile Camerelor, dorite de fiecare dintre cele trei formaţiuni care vor să colaboreze. De asemenea, PNL, USR PLUS şi UDMR vor trebui să-şi armonizeze programele de guvernare.
Liderii formaţiunilor politice au declarat că la întâlnirea de la Cotroceni ”nu s-a discutat” despre portofolii sau despre împărțirea viitoarelor ministere.
Negocierile ar urma să se desfăşoare pe trei paliere – colaborarea parlamentară, posturile din Guvern şi programul de guvernare – delegaţiile celor trei formaţiuni fiind structurate pe aceste domenii.
În ceea ce priveşte şefia celor două Camere, PNL îl susţine pe Ludovic Orban pentru Camera Deputaţilor, dar şi USR ar vrea ca Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau, dacă acest lucru nu este posibil, să primească un post de vicepremier, au declarat surse din partid, pentru News.ro. Formaţiunea nu exclude nici şefia Senatului pe care să o preia actualul lider al senatorilor USR Radu Mihail.
De altfel, noul program de guvernare trebuie să aibă aportul fiecărei părţi, respectiv echipa de guvernare, modul în care vor fi împărțite ministerele, precum și structura comisiilor din Parlament.
Potrivit unor surse politice, unele voci din PNL au afirmat că lor li s-ar atribui 10-11 ministere, însă această idee nu a fost agreată de către USR, iar în timpul discuțiilor Orban ar fi afirmat că se poate discuta despre acest lucru. Cei din USR-PLUS susțin, totodată, că PNL nu poate propune și premierul, dar și șefia Camerei Deputaților, în condițiile în care șefia acestei camere legislative a fost promisă de PNL lui Ludovic Orban.
Preşedintele liberalilor, susţine că va exista un acord între partidele care vor forma coaliţia de guvernare şi a subliniat că negocierile care vor începe sâmbătă se vor derula pe mai multe paliere vizând programul şi structura Executivului şi nivelul parlamentar.
“A fost practic începutul discuţiilor. Cred că au comunicat şi partenerii noştri. Deci, am luat decizia să formăm împreună o coaliţie care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui Guvern. România are nevoie într-un termen cât mai rapid de învestirea unui Guvern care să rezolve toate problemele grave cu care se confruntă România, de la pandemie până la pregătirea absorbţiei fondurilor europene de care va beneficia România şi marile reforme ale sistemelor publice”, a afirmat Orban, la sediul PNL.
”Începând de sâmbătă vom avea discuții aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL și UDMR pornind cu prioritățile programului de guvernare al viitorului cabinet și continuând cu structura guvernului și structura majorității parlamentare.
Nu s-a discutat despre poziții sau nominalizări de miniștri, fiind discutate doar alternative posibile de calendar pentru finalizarea procesului ce demarează sâmbătă. Am discutat de asemenea necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică și a principiilor de colaborare loială și corectă.
Ne dorim ca aceste discuții să se finalizeze cât mai repede cu un acord și după învestirea noului parlament să avem și noul guvern. În același timp suntem hotărâți să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul și structura guvernului și a viitorului parlament.” – a afirmat liderul USR Dan Barna.
“Informaţiile apărute sunt speculaţii, nu au nicio bază reală legat de poziţii, de funcţii, fiindcă nici măcar n-au început discuţiile. Astăzi am avut o întâlnire informală, la invitaţia preşedintelui, unde au fost prezenţi Ludovic Orban, Dan Barna şi Dragoş Tudorache, preşedintele executiv USR PLUS. Preşedintele a stat doar câteva minute, a vrut să ştie dacă aceste trei formaţiuni sunt determinate să încerce formarea unei majorităţi parlamentare şi bineînţeles să guverneze împreună, după care a plecat la Bruxelles.
Noi am continuat discuţiile, am făcut agenda şi am luat decizia că sâmbătă vom incepe discuţiile despre formarea unei majorităţi, despre programul de guvernare. Nu am discutat nici funcţiile, nici Executivul, nici Legislativul, fiindcă e prematur să avem astfel de discuţii”, a precizat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Citeşte şi: Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări, luni, la Cotroceni. Primii vor fi reprezentanţii PSD
Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Potrivit rezultatelor anunţate de BEC, la Cameră PSD a obţinut 28,9%, PNL- 25,19%, USR PLUS – 15,37%, AUR – UDMR – 5,74%, 9,08%. La Senat, PSD are 29,32%, PNL- 25,58%, USR PLUS – 15,86%, AUR – 9,17%, UDMR – 5,89%