Lider Hezbollah, ucis cu o dronă în Siria

Un lider operaţional al mişcării fundamentaliste Hezbollah a fost ucis, joi, într-un raid aerian israelian efectuat în sudul Siriei, afirmă surse militare citate de presa siriană şi de cotidianbul israelian Haaretz.
Romania TV
27 feb. 2020, 19:22
Lider Hezbollah, ucis cu o dronă în Siria

O dronă militară israeliană a atacat joi un vehicul, în satul Hader, în apropiere de Quneitra, în zona Înălţimilor Golan aflată sub control sirian.

Televiziunea de stat siriană a transmis că „un civil” a fost ucis în atac, dar, conform unor surse militare, persoana ucisă este Imad Tawil, un lider al grupului islamist şiit Hezbollah, susţinut de Iran.

Scânteia care ar putea provoca război în Orientul Mijlociu. Israel a bombardat obiective militare din Siria 

Armata israeliană a revendicat luni o serie de lovituri aeriene împotriva unor „poziţii” ale Jihadului Islamic în Siria, care au făcut doi morţi, după tiruri de rachete din Gaza ale acestui grup armat islamist, informează France Presse.

Doi combatanţi ai Jihadului Islamic au fost ucişi la Damasc de un bombardament al aviaţiei israeliene asupra capitalei siriene, a anunţat luni organizaţia la Gaza.

Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, ora locală (22:00 GMT), o corespondentă a AFP la Damasc a auzit mai multe explozii succesive şi foarte puternice. Agenţia de presă siriană Sana a publicat imagini arătând explozii luminoase pe cerul întunecat.

„Aviaţia militară israeliană (…) a vizat zona care înconjoară Damascul cu mai multe salve de rachete”, a declarat o sursă militară siriană, citată de Sana.

„Ca represalii (la tirurile de rachete), avioanele de luptă ale armatei israeliene au bombardat ţinte ale Jihadului Islamic la sud de Damasc”, a declarat armata israeliană într-un comunicat după miezul nopţii.

Forţele israeliene sunt adesea acuzate de autorităţile de la Damasc că efectuează lovituri în Siria, dar ele revendică rar bombardamente pe teritoriul vecinului sirian, pe care îl acuză că găzduieşte elemente ce îi sunt ostile precum Hezbollahul libanez, forţele iraniene Al-Quds şi Jihadul Islamic.

„Majoritatea” rachetelor israeliene au fost „distruse înainte de a-şi atinge ţintele”, în timp ce altele au fost deviate de la traiectoria lor, potrivit sursei militare citate de agenţia Sana.

Şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală ce monitorizează atent evoluţia conflictului din Siria, a vorbit despre lovituri aeriene „în apropierea aeroportului internaţional din Damasc” vizând „poziţii ale Gardienilor Revoluţiei Iraniene”, arma ideologică a Republicii Islamice Iran, dar şi „poziţii ale Jihadului Islamic”.

Forţele israeliene au bombardat de asemenea în timpul nopţii poziţii ale Jihadului Islamic în Fâşia Gaza, după o zi tensionată în această enclavă unde trăiesc două milioane de palestinieni sub blocada israeliană. Bombardamentele au făcut mai mulţi răniţi, potrivit responsabililor din Gaza.

Armata israeliană a deschis focul duminică dimineaţă asupra a „doi terorişti” care „încercau să amplaseze un dispozitiv exploziv lângă” bariera ce separă Israelul de Gaza, o fâşie de teren controlată de islamiştii Hamas care au purtat trei războaie cu Israelul din 2008.

Însă Hamas beneficiază de aproape un an de un acord de armistiţiu cu Israelul, spre deosebire de Jihadul Islamic, considerat al doilea cel mai important grup armat islamist din Gaza, din unde armata israeliană s-a retras în urmă cu circa cincisprezece ani.

În urma acestor ciocniri la frontieră, „un buldozer al armatei a recuperat corpul unuia dintre atacatori”, ucis de forţele israeliene, a precizat o purtătoare de cuvânt a armatei.

Israelul păstrează corpurile palestinienilor pentru a fi utilizate ca monedă de schimb cu Hamas, care deţine şi ea rămăşiţe ale israelienilor.

Chemând la răzbunarea unuia dintre „martirii” săi, Jihadul Islamic a lansat peste douăzeci de rachete către Israel, unele dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian „Domul de Fier”, potrivit autorităţilor locale, care au anunţat închiderea şcolilor, luni, în oraşele adiacente Fâşiei Gaza.

Potrivit armatei israeliene, aceste tiruri nu au făcut răniţi.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Acțiunile Crowdstrike scad cu aproape 15% după o eroare de securitate care a provocat haos global
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'