UPDATE: ”Am decis, cu efect imediat, să nu mai oprim refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat şi pe mare”, a declarat agenţiei Reuters un oficial turc. ”Toţi refugiaţii, inclusiv sirienii, sunt acum bineveniţi să plece către UE”, a adăugat el.
”Ca rezultat al atacului, refugiaţii care sunt în Turcia se îndreaptă către Europa, iar cei care se află pe teritoriul sirian se îndreaptă către Turcia”, a afirmat la rândul său un purtător de cuvânt al formaţiunii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), citat de agenţia EFE.
Aceste declaraţii, interpretate în cheia unei ameninţări la adresa UE pentru a o determina să exercite presiuni asupra Siriei şi Rusiei, care susţine armata siriană, au alertat autorităţile greceşti şi bulgare, care au luat măsuri suplimentare la graniţele lor terestre şi maritime.
În cursul nopţii, preşedintele Tayyip Erdogan a prezidat o reuniune de urgenţă consacrată acestui atac la Ankara, în timp ce ministrul apărării Hulusi Akar şi comandanţii forţelor turce au condus operaţiuni în Siria la graniţa turcă, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu.
Turcia a trimis mii de militari şi armament greu în Siria, iar Erdogan a avertizat că Ankara va lansa o ofensivă la scară largă pentru a respinge forţele siriene dacă ele nu se retrag din faţa posturilor de observaţie turce instalate în regiune.
Uciderea a 33 de soldaţi turci şi rănirea altor 32, anunţată de guvernator în provincia turcă Hatay la graniţa cu Siria, a ridicat bilanţul militarilor turci ucişi în regiune în această lună la 54.
Directorul de comunicaţii turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate ţintele „cunoscute” ale guvernului sirian au fost bombardate de unităţile turce de sprijin aerian şi terestru. Detaliile represaliilor nu au fost imediat clare.
Aproximativ un milion de civili au fost strămutaţi în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susţinut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniţi de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.
În aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din Idlib, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă pe uscat şi mare în Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters. „Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare„, a precizat oficialul, care a cerut anonimatul. „Toţi refugiaţii, inclusiv sirieni, sunt bineveniţi acum să traverseze (marea) spre Uniunea Europeană„, a adăugat el.